Sforăitul devine adesea mai intens în timpul sezonului rece, iar acest aspect poate fi problematic pentru cei care împart patul cu partenerul care suferă de apnee. Experții explică că acest fenomen se datorează faptului că aerul devine „în general mai uscat” în timpul iernii, ceea ce poate duce la congestie nazala și la nivelul gâtului.
De asemenea, oamenii petrec mai mult timp în interior în sezonul rece, ceea ce poate duce la ventilație redusă și la o creștere a prafului din cauza aerului uscat. Aceste condiții pot contribui la apariția sforăitului, potrivit Mirror.
Trucul de 30 de secunde care te ajută să scapi de sforăitul puternic în timpul iernii
Chiar și îmbrăcarea unei pijamale mai groase pentru a face față temperaturilor scăzute poate pune presiune suplimentară pe piept și gât, agravând sforăitul.
Cu toate acestea, pentru cei care sunt obosiți să doarmă pe canapea după pentru că sforăitul partenerului este prea puternic, există câteva trucuri simple pentru a preveni această situație. Un exercițiu special, care durează doar 30 de secunde, poate reduce sforăitul cu 59%.
Martin Seeley, expert în somn și CEO al MattressNextDay, recomandă persoanelor care sforăie să practice acest exercițiu simplu cu limba chiar înainte de culcare, deoarece întărirea mușchilor poate contribui la reducerea sforăitului.
Procedura constă în închiderea gurii și mișcarea limbii într-o direcție de zece ori, apoi în altă direcție de zece ori și, în final, într-o a treia direcție. Potrivit expertului, rezultatele pot fi observate după doar trei nopți.
Citește și: Alimentul care îți ia răceala sau gripa cu mâna. Ce să mănânci ca să te însănătoșești rapid
Un alt exercițiu recomandat de Sleep Foundation implică plasarea vârfului limbii pe partea din spate a dinților din fața de sus. Apoi, glisați încet limba în spate, cu vârful deplasându-se de-a lungul cerului gurii. Această acțiune ar trebui repetată de cinci până la zece ori.
Sforăitul poate indica o problemă de sănătate mai gravă
Chiar dacă sforăitul poate fi perceput ca un obicei deranjant, el poate indica și o problemă de sănătate mai gravă. NHS clasifică sforăitul intens ca un simptom obișnuit al apneei în somn - o condiție în care respirația se oprește și începe repetat pe parcursul somnului.
Apneea de somn, dacă nu este tratată, poate deveni o problemă mai serioasă, afectând și alte aspecte ale sănătății, și poate duce chiar la tensiunea arterială. Cei care se confruntă cu această afecțiune ar trebui să consulte medicul de familie, deoarece pot avea nevoie de tratamente precum utilizarea unui aparat CPAP sau un dispozitiv care menține căile respiratorii deschise.