- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iată ce trebuie să mănânci și să bei pentru a scurta perioada de recuperare și a te însănătoși rapid.
Alimentele care îți iau răceala sau gripa cu mâna. Ce să mănânci ca să te însănătoșești rapid
Când răceala sau gripa se instalează, sunt șanse mari să dispară pofta de mâncare. Experții spun că ar trebui să facem un efort și să ne alimentăm corespunzător pentru că asta ajută la creșterea energiei și la refacerea forțelor. Mai mult, anumite alimente ne pot ajuta să ne însănătoșim mai repede.
Niciun aliment nu poate vindeca boala, fără tratamentul adecvat, dar anumite produse susțin sistemul imunitar și contribuie la combaterea răcelii. Și chiar dacă există un apetit mai scăzut decât de obicei, o alimentație corectă poate stimula energia și grăbi recuperarea. În funcție de organismul fiecărui om, unul dintre alimentele de mai jos poate reprezenta un ajutor major în lupta cu răceala sau energia.
Iată unele dintre cele mai bune alimente pe care să le mănânci atunci când ai răceală:
- Supa de pui - este caldă și ușoară pentru stomac, hidratantă și hrănitoare. În plus, aburul ajută la curățarea congestiei nazale și a sinusurilor.
- Iaurt cu fructe - iaurtul este bogat în probiotice, bacterii prietenoase care susțin sistemul imunitar. Cea mai sănătoasă opțiune este iaurtul grecesc simplu datorită conținutul ridicat de proteine. Poate fi îndulcit cu sirop de miere, care are proprietăți antivirale.
- Pâinea prăjită cu avocado - fructul este bogat în grăsimi sănătoase care reduc inflamația și susțin sistemul imunitar. Indicată este pâinea integrală pentru și mai multe vitamine, minerale și fibre.
- Fulgi de ovăz - acest mic dejun clasic este hrănitor în orice moment al zilei. Oferă vitamine, minerale, fibre de beta-glucan, care aduc beneficii sistemului imunitar.
Lichidele sunt importante și cu adevărat esențiale atunci când suntem răciți. Un nas care curge, care e înfundat și ne obligă să respirăm pe gură presupune o pierdere a hidratării. Indicat este să fie consumate minim 8 pahare de lichide pentru a preveni deshidratarea, în condițiile enumerate anterior.
Apa este întotdeauna cea mai inspirată alegere, însă și următoarele băuturi pot ajuta în răceală sau gripă:
- Ceai - fie că e verde, negru sau din plante, ceaiul oferă diferite tipuri de antioxidanți care susțin sistemul imunitar. Pentru un plus de energie, indicat este să fie infuzat cu câteva felii de ghimbir proaspăt și puțină miere.
- Zeama de oase - oferă proteine, vitamine și minerale. Nu este nevoie să fie gătit neapărat în casă, se găsește și în comerț.
- Smoothie de fructe - e o alegere excelentă în lipsa poftei de mâncare. Este hidratant, sațios. Pentru a limita sarea, recomandate sunt sucurile cu conținut scăzut de sodiu.
- Apă de nucă de cocos - nu numai că este răcoritoare, dar este, de asemenea, plină de electroliți. Poate fi băută direct sau pusă în smoothie.
În lupta cu răceala sau gripa pot ajuta și anmite ingrediente. Conțin diverse vitamine, minerale și alți compuși care ajută la combaterea răcelii. Deoarece multe dintre aceste ingrediente sunt picante și cu gust puternic, sunt, de asemenea, alegeri excelente când există dificultăți în a gusta mâncarea. Ele curăță și sinusurile:
- Usturoiul are compuși care luptă împotriva virușilor și a infecțiilor.
- Ghimbirul poate calma stomacul deranjat sau durerile de gât.
- Ardeiul iute pot ajuta la curățarea unui nas înfundat.
- Citricele (portocale, grapefruit sau lămâia) sunt bogate în vitamina C, care stimulează celulele imunitare.
- Mierea poate ajuta la calmarea tusei și are proprietăți antivirale.
- Ciupercile sunt o altă sursă de fibre beta-glucan care stimulează imunitatea.
- Varza murată sunt surse bune de probiotice care susțin sănătatea imunitară.
- Semințele de dovleac sunt o sursă bună de zinc, care ar putea reduce durata și severitatea unei răceli.
Ce alimente NU se consumă la răceală sau gripă
La fel cum anumite alimente vă susțin sistemul imunitar, altele îl pot suprima. Principalele alimente și băuturi de care trebuie evitate în boală sunt:
- Alimentele bogate în zahăr adăugat, cum ar fi deserturile, prăjiturile, înghețata sau băuturile răcoritoare îndulcite.
- Alimentele foarte procesate, cum ar fi gustările ambalate, mesele congelate, mesele gata preparate și mâncărurile de tip fast-food.
- Alcoolul și băuturile care conțin cofeină (cum ar fi băuturile energizante). Acestea nu numai că stresează sistemul imunitar, dar pot și deshidrata.
Citește și: Ce ingerezi de fapt când bei o sticlă cu apă. Iată ce pătrunde în organismul tău printr-un gest simplu
Ce aliment ne face să îmbătrânim mai repede. Avertismentul unui nutirționist celebru: „E unul singur și este dușmanul ti... Cum să oprești tusea instant cu un singur condiment. Lidia Fecioru îl recomandă și se află în orice bucătărie...