Mancarea scandinava a fost declarata ca fiind ce mai sanatoasa si cea mai potrivita pentru persoanele din nordul Europei si in special pentru britanici.
Oamenii de stiinta au tinut sa mentioneze ca pentru britanici cele mai potrivite mancaruri ar fi fripturile din carne de ren si murele salbatice si nicidecum pastele si pesto.
Profesorul Arne Astrup, cunoscut in cercul celor mai buni doctori ce se ocupa de combaterea obezitatii, conduce un proiect de 12,2 milioane de lire sterline pentru a crea o dieta "nordica" care sa fie pe placul europenilor nordici si care sa contina alimente ce sunt usor de gasit in tari cu climatul mai rece, dupa cum informeaza Daily Mail.
Cercetatorii danezi au declarat ca "planul doreste sa fie echivalentul dietei mediteraneene" si au tinut sa precizeze ca unele legume din nordul Europei, precum varza de Bruxelles sau varza obisnuita, au cel mai ridicat nivel de antioxidanti dintre toate alimentele, in timp ce anumite fructe, precum coacazele, merisoarele si murele, sunt o sursa foarte buna de Omega 3.
In ultimii douazeci de ani, regimul alimentar mediteranean a fost cel mai mediatizat datorita faptului ca lipsa carnii rosii si abundenta fructelor, legumelor, uleiului de masline si a cerealelor diminueaza riscul aparitiei bolilor de inima, a diabetului si obezitatii.
Cu toate acestea, persoanele din nord de multe ori nu reusesc sa se tina de acest regim intrucat aceasta alimentatie nu se potriveste stilului lor de viata.
"Exista din ce in ce mai multe dovezi ca in carne nu se gasesc atatea grasimi cat am crede. Proteinele pe care le contin produsele cu grasime putina, precum pestele si carnea slaba, sunt foarte benefice daca vrei sa simti ca ai mancat dar nu ca te-ai si ingrasat. Pentru a avea o greutate corespunzatoare, aceste lucruri nu ar trebui scoase din dieta", a declarat Astrup, profesor la Universitatea din Copenhaga si presedinte al Asociatiei pentru studiul obezitatii.
In dieta nordica ar trebui sa se regaseasca somonul, pastravul, codul, heringul, cat si carnea de ren si elan.
Profesorul Astrup este cel care in urma cu un an a aratat ca dietele gen Atkins pot opri fenomenul luarii in kilograme, in timp ce popularele diete bazate pe indexul glicemic nu fac acelasi lucru. Dupa un studiu realizat pe 250 de voluntari, atat femei cat si barbati, acesta a putut sa demonstreze faptul ca cei care au tinut diete care faceau distinctia intre "alimentele bune si cele rele" au luat in greutate imediat dupa ce au incetat dieta, in comparatie cu cei care tineau regimuri bazate pe proteine, ce nu s-au mai ingrasat.
Citeste si Intact News
Sursa foto: dailymail.co.uk
Ce te sfatuiesc medicii in sezonul rece... Ciocolata - tratament impotriva tusei?...