Antena Căutare

Dieta la copii. Câte grăsimi ar trebui să consume un copil

Dieta la copii este un subiect sensibil, dar tot mai des dezbătut, tocmai pentru că rata obezității în cazul copiilor a crescut alarmant. Dieta la copii trebuie concepută cu mare precauție, tocmai pentru că aceștia sunt în creștere și au nevoie de nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase.

Dieta la copii

Dieta la copii este un subiect sensibil, dar tot mai des dezbătut, tocmai pentru că rata obezității în cazul copiilor a crescut alarmant. Dieta la copii trebuie concepută cu mare precauție, tocmai pentru că aceștia sunt în creștere și au nevoie de nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase.

Dieta pentru copii nu trebuie să îi afecteze dezvoltarea sănătoasă a copilului, sistemul osos sau pe cel imunitar, ci doar să îi rezolve problemele cu greutatea. Tocmai de aceea este foarte important ca atunci când decidem că micuțul nostru trebuie să urmeze o dietă, să cerem sfatul medicului.

Este adevărat, excesul în greutate poate provoca probleme de sănătate, însă pentru organismul copiilor poate fi mult mai periculos să nu primească cantitățile necesare de vitamine și proteine. Așadar, orice dietă de slăbit la copii trebuie să fie atent urmărită.

Cauzele obezității la copii și necesitatea unei diete

Articolul continuă după reclamă

Sunt mai mulţi factori în urma cărora apare obezitatea la copii. Însă, la nivel global, aceasta se datorează, pe de o parte, creşterii aportului energetic, în special de alimente cu aport caloric crescut, bogate în grăsimi, zaharuri, iar pe de altă parte, scăderii activităţii fizice ca urmare a creşterii sedentarismului.

În ceea ce priveşte copiii (în urma unor studii realizate de OMS sunt peste 22 de milioane de copii obezi cu vârsta sub 5 ani) cei care dezvoltă obezitate în primii ani de viaţă vor deveni adulţi obezi în proporţie de 80 % dacă ambii părinţi sunt obezi şi în proporţie de 40% dacă doar un părinte este obez. Astfel de date duc la ideea că nutriţia sănătoasă a copiilor este o prioritate de sănătate publică.

Indicele de masă corporală ( IMC ), obţinut ca raport între greutate şi pătratul înălţimii, poate fi utilizat în determinarea gradului de obezitate la copii. Valorile acceptate la nivel internaţional, ca limită inferioară pentru obezitate, sunt :

  • 20,09 pentru băieţi şi 19,81 pentru fete, la vârsta de 2 ani
  • 19,30 pentru băieţi şi 19,17 pentru fete, la vârsta de 5 ani
  • 24,00 pentru băieţi şi 24,11 pentru fete, la vârsta de 10 ani
  • 28,30 pentru băieti şi 29,11 pentru fete, la vârsta de 15 ani
  • 30 atât pentru băieţi, cât şi pentru fete, la vârsta de 18 ani sau mai târziu.

Dieta la copii - de ce aport nutrițional au nevoie copiii

Necesarul de substanţe nutritive variază în funcţie vârsta copilului, astfel:

  • Necesarul de proteine variază între 2-4 g/kg corp în primul an de viaţă şi 2-2,5 g/kg corp între 3-7 ani,
  • necesarul de lipide (grăsimi) scade de la 5-6 g/kg corp la bebeluşi la 2-3 g/kg corp la copii între 3-7 ani,
  • necesarul de glucide scade de la 10-12 g/kg corp în primul an de viaţă la 10 g/kg corp între 3-7 ani.

Dieta la copii - Câte grăsimi trebuie să consume un copil

Lipidele asigură o bună parte din energia necesară funcţionării organismului şi joacă un rol important în procesele de apărare a organismului în faţa infecţiilor, în modularea funcţiei cardiovasculare şi a celei pulmonare.

Grăsimile alimentare sunt reprezentate în cea mai mare parte de trigliceride şi, într-o măsură mai mică de steroli - colesterol, fitosteroli, stanioli.

Trigliceridele pot conţine acizi graşi saturaţi, acizi graşi mononesaturaţi sau acizi graşi polinesaturaţi. Recomandările actuale sunt de reducere a consumului de acizi graşi saturaţi sub 10% şi de acizi graşi trans sub 1% din totalul aportului caloric din dietă.

Specialiştii atrag atenţia că alimentaţia sănătoasă presupune ca aproximativ 25-30% din calorii să provină din grăsimi, astfel: mai puţin de 10% din acizi graşi saturaţi, între 10-13% din acizi graşi mononesaturaţi, aproximativ din 10% acizi graşi polinesaturaţi.

Cantităţi mari de acizi graşi saturaţi – peste 40-50% - se găsesc în unt, slănină, ulei de cocos, adică în grăsimi care se solidifică la temperatura camerei.

Acizii graşi mononesaturaţi sunt grăsimile lichide - uleiurile - care curg la temperature camerei, dar se îngroaşă la congelare, precum uleiul de măsline, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de avocado, uleiul de rapiţă, uleiul de migdale şi de arahide. Aceste grăsimi sunt recomandate în alimentaţia zilnică, putând să scadă incidenţa bolilor cardiovasculare.

Acizii graşi polinesaturaţi - omega 3 şi omega 6 - nu pot fi sintetizaţi de om şi, de aceea, sunt consideraţi acizi graşi esenţiali. Acizii omega 6 se găsesc în uleiurile de soia, de rapiţă, de floarea-soarelui, de porumb sau în germenii de grâu.

Dieta la copii. Cum prevenim obezitatea

  • Prin respectarea apetitului aplimentar al copilului: aceștia știu când s-au săturat, și când nu!
  • Alimentele consumate trebuie să fie proaspete și sănătoase. Evitați pe cât posibil alimentele care au un conținut ridicat de zahăr, sare sau grăsimi.
  • Trebuie limitat consumul alimentelor cu un conținut caloric ridicat și aport nutrițional scăzut. Astfel, în casă nu trebuie să există băuturi carbogazoase, bomboane, prăjituri etc.
  • Pe cât este posibil alegeți alimente care au un conținut scăzut în grăsimi. De exemplu, după vârsta de 3 ani, laptele degresat poate înlocui laptele integral.
  • Sunt recomandate alimentele cu un conținut ridicat de fibre, cum sunt fructele și legumele proaspete.
  • Copilul nu trebuie forțat să mănânce toate felurile de mâncare și mai ales nu cu promisiunea că doar așa va primi și desert.
  • Activitățile care conduc la sedentarism vor fi restricționate, cum ar fi: privitul la televizor excesiv, computerul și jocurile video. Timpul petrecut astfel trebuie limitat la maximum o oră pe zi
  • Încurajați activitățile fizice prin oferitea suportului de care copilul are nevoie pentru a avea o viață activă.
  • Stabiliți activități familiale comune, cum ar fi plimbarea de peste zi, și alte activități care pot avea loc în casă sau în aer liber.

Dieta de slăbit pentru copii

Orice dietă de slăbit pentru copii obezi sau supraponderali ar trebuie să accentueze necesitatea schimbării stilului de viață și importanța acestei schimbări pentru tot restul vieții.

Totodată, s-a constatat că pe termen lung eficiența unui program pentru menținerea greutății crește dacă acest program este adoptată și de părinți și de către ceilalți membrii ai familie.

Caloriile sunt o sursă importantă de energie. Pe parcursul unei zile, copilul are nevoie de foarte multă energie pentru teme, sporturi și joacă. Tocmai de aceea, cei mici nu au nevoie de o dietă pentru pierderea caloriilor. Cei mici au nevoie de o varietatea de alimente, dar este foarte important ca acestea să fie sănătoase.

Totuși, unii copii sunt supraponderali, însă și pentru aceștia există soluții care nu implică dieta hipocalorică – ei își pot consuma energia și pot arde caloriile prin sport, iar alimentația poate fi ușor schimbată.

Efectele negative ale dietei de slăbit la copii:
- afecțiuni de vezică biliară, care apar în cazul adolescenților care au pierdut repede în greutate;
- aportul inadecvat de nutrienți esențiali;
- riscul de a pierde o mare cantitate de masă musculară.

Efectele adverse care pot apărea în cazul adoptării unei diete de slăbit pentru copiii cu vârsta mai mică de 7 ani nu sunt cunoscute, prin urmare adoptarea unui program de slăbit în cazul acestora nu este indicată.

Citește și: Boala obrajilor pălmuiți face ravagii printre copii. Cum o recunoști

Boala obrajilor pălmuiți face ravagii printre copii. Cum o recunoști... Cât de mult te radiezi pe plajele din România. Pericolul la care se expun oamenii pe litoralul autohton...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x