Antena Căutare

Boala obrajilor pălmuiți face ravagii printre copii. Cum o recunoști

Boala obrajilor pălmuiți, eritemul infecțios, a cincea boală a copilăriei sau parvoviroza apare frecvent în cazul copiilor, mai ales primăvara și la începutul verii. Care sunt simptomele, tratamentul și cum poate fi evitată

Boala obrajilor pălmuiți face ravagii printre copii. Cum o recunoști Galerie
Boala obrajilor palmuiti

Boala obrajilor pălmuiți, eritemul infecțios, a cincea boală a copilăriei sau parvoviroza apare frecvent în cazul copiilor, mai ales primăvara și la începutul verii. Care sunt simptomele, tratamentul și cum poate fi evitată

Boala obrajilor pălmuiți este mai frecventă în cazul copiilor de grădiniță sau de școală primară, așadar se răspândește cu ușurință în colectivitate. Chiar dacă boala obrajilor pălmuiți este mai des semnalată la sfârșitul primăverii și începutul verii, ea poate apărea pe tot parcursul anului.

Boala obrajilor pălmuiți este o boală a copilăriei ce afectează cu precădere copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, ce mai este cunoscută sub denumirile de parvoviroza b19 sau a cincea boală a copilăriei.

Boala obrajilor pălmuiți, simptome

Simptomul principal al acestei boli este, după cum spune și numele, roșul în obraji, ca și cum obrajii ar fi fost pălmuiți. Rareori, în ciuda numelui, erupția apărută nu rămâne neapărat la nivelul obrajilor, ci se poate răspândi pe restul corpului: pe spate, pe mâini, pe piept, picioare, palme și tălpi.

Erupția de pe față durează de obicei una-trei zile; în același timp, sau după erupția faciala, o erupție fină dantelata apare pe aproape tot restul corpului (mai ales pe membrele superioare și pe trunchi).

Erupția poate reapărea în funcție de variați stimuli, precum efortul fizic, stresul sau expunerea la soare, dar dispare de obicei complet în circa trei săptămâni.

Boala obrajilor pălmuiți face ravagii printre copii. Cum o recunoști

Boala obrajilor palmuiti

Alte simptome ale bolii brajilor pălmuiți

  • strănut
  • secreții nazale apoase
  • dureri în gât
  • dureri de cap
  • febră
  • greață
  • congestie nazală

Boala obrajilor pălmuiți, foarte periculoasă în sarcină

Când vine vorba de această boală a copilăriei, femeile însărcinate sunt cele mai expuse riscurilor. Dacă contactezi acest virus și nu ai făcut boala anterior, mai ales dacă se întâmplă în primul trimestru de sarcină, acest lucru crește riscul de avort spontan.

Cu toate acestea, majoritatea femeilor însărcinate care au luat această boală au născut copii sănătoși. Dacă bănuiești că ai putea suferi de a cincea boală a copilăriei sau boala obrajilor pălmuiți, contactează medicul. Acesta îți va putea confirmă diagnosticul cu o simplă analiză de sânge, pentru testarea anticorpilor.

Boala obrajilor pălmuiți, tratament

Boala obrajilor pălmuiți ar trebui tratată în mod similar cu alte infecții virale: cu odihnă, lichide și tratamente simptomatice, precum paracetamol sau ibuprofen, dar numai la indicațiile medicului.

Roșeața dispare adesea în careva zile, deși în unele cazuri poate dura și săptămâni. Infecția va rămâne însă în organism pentru 4, până la 20 de zile din momentul apariției erupției.

Având în vedere că este cauzată de un virus, această boală nu poate fi tratată cu antibiotice. În cele mai multe cazuri, boală are o formă blândă, și se vindecă de la șine în câteva săptămâni, fără tratament medicamentos.

Organismul copilului bolnav poate fi ajutat prin hidratarea intensiva cu lichide precum apa, ceaiuri sau supe.

Copilul se poate întoarce la școală după ce erupția cutanata dispare, întrucât începând din acel moment nu mai este contagios, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul de a infectă alți copii cu care interacționează.

Cum se transmite și cum se previne boala obrajilor pălmuiți

Boala a cincea sau eritemul infecțios se poate răspândi în școli sau în orice loc în care adulții sau copiii sunt expuși secrețiilor respiratorii ale altor persoane (rezultate din tuse sau strănut), sau intră în contact cu sângele. Poate fi transmisă și de la mamă infectată la fetus.

Având în vedere că boala obrajilor pălmuiți se transmite prin salivă, pe calea aerului, se recomanda evitarea contactului cu persoanele care suferă de această afecțiune. Totodată, trebuie evitate persoanele care tușesc, strănută sau își suflă nasul, mai ales dacă sistemul nostru imunitar este afectat.

Spălarea mâinilor de mai multe ori pe zi reduce riscul de a contracta orice virus, nu numai pe cel care declanșează boală obrajilor pălmuiți.

După ce un pacient a făcut această boală, acesta devine imunizat pe viață, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul de a avea din nou boală obrajilor pălmuiți, chiar dacă intră în contact cu Parvovirusul B19.

Un nou sondaj arată încrederea scăzută a europenilor în vaccinuri; doar 50% dintre est-europeni le consideră sigure... Dieta la copii. Câte grăsimi ar trebui să consume un copil...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x