Dincolo de frumusețea și parfumul lor, florile de salcâm sunt utilizate ca remedii naturiste pentru afecțiunile digestive, respiratorii și al durerilor de cap. Florile salcâmului se folosesc sub formă de pulbere, ceai de salcâm, tinctură și vin de salcâm
Florile de salcâm, pe lângă faptul că sunt aromate și parfumate, pot fi folosite ca remediu natural. Acestea pot fi utilizate cu succes în tratamentele naturiste pentru tratarea diverselor afecțiuni. Florile se folosesc sub formă de pulbere, ceai de salcâm, tinctură sau vin de salcâm și
conţin flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, substanţe care au efect benefic asupra organismului. Iată câteva afecţiuni în care se pot folosi ca remediu florile de salcâm:
6 afecțiuni pe care le poți trata cu flori de salcâm
Dureri abdominale și gastrite
Florile de salcâm au efect sedativ și ajută la tratarea durerilor abdominale, hiperaciditate, ulcer duodenal și boala de reflux. Ca pansament gastric, se utilizează florile de salcâm, sub formă de pulbere sau de flori mărunţite, care se administrează pe stomacul gol, câte o linguriţă rasă de trei-patru ori pe zi. Se pot folosi amestecuri de plante pentru accentuarea efectului antispastic şi alcalinizant: salcâm, zmeur, lemn-dulce, dud şi muşeţel.
O cană cu macerat din flori de salcâm, consumată zilnic, vă ajută să calmaţi o parte dintre simptomele proprii afecţiunilor digestive. Se prepară un macerat: 200 ml de apă în care se adaugă o lingură şi jumătate cu flori de salcâm.
Se lasă la macerat de seara până dimineaţa, când se bea pe stomacul gol. Acest preparat este recomandat persoanelor suferinde de ulcer, gastrită, reflux gastro-esofagian, crampe abdominale şi indigestii după mesele copioase cu alimente grase.
Sistemul nervos central
Florile de salcâm au acţiune sedativă la nivelul sistemului nervos central, reduc nivelul stresului, efect deosebit de benefic în cazul gastritelor şi ulcerelor declanşate de stres.
Poate cea mai importantă calitate a tratamentului cu salcâm este aceea că, influențând sistemul nervos, acționează în cele din urmă asupra multor probleme ale organismului, inclusiv boli de stomac, ficat, bila, plămâni, prostată.
Uneori, terapiile naturiste dau atâta satisfacție încât bolnavii sunt tentați să creadă că este la latitudinea fiecăruia să aleagă între automedicație și consultarea medicului.
Depresia
Este bine cunoscut efectul benefic al florilor de salcâm asupra persoanelor nervoase, dar și asupra celor meteosensibile. În cazurile de depresie și a stărilor numite „astenie de primăvara”, o stare greu de definit, florile de salcâm sunt benefice.
Insomnie
O cană cu ceai din flori de salcâm băută înainte de a merge la culcare cu o oră-două vă asigură un somn liniştit. Florile de salcâm acţionează asupra sistemului nervos, având capacitatea de a calma.
Dureri de cap
Florile de salcâm parfumate reduc excitabilitatea nervoasă, de aceea se recomandă împotriva durerilor puternice de cap. Infuzia combinată, câte un litru pe zi, îndulcită cu miere, este un remediu excelent în cefalee şi stări de greaţă care se agravează la stimulii sonori şi auditivi.
Tuse
Florile de salcâm calmează tusea și au efect ușor sedativ, liniștind stările de nervozitate și iritabilitate.
Citește și:
Remediile naturale necunoscute pentru tratarea alunițelor, negilor și punctelor negre de pe corp
Scapă de răceala de vară repede și ușor. Trei metode de îndepărtare a răcelii
Sursă foto: paradisverde.ro
Dieta Keto, cea mai populară cură de slăbire. Meniu și alimente interzise... Intoleranța la gluten: simptome, tratament, recomandări...