Pentru mulţi dintre noi frica de înălţime, de pildă, poate fi o experienţă traumatizantă. Iar simplul fapt că stai foarte aproape de o prăpastie poate genera frici intense ce pot declanşa chiar şi atacuri de panică.
Cu o pereche de ochelari speciali, pot fi recreate toate scenariile de care ne este teamă, cu o expunere minimă la risc fizic. În plus, totul este monitorizat atent de un specialist.
Suntem într-un simulator de realitate virtuală. Unul creat nu pentru a ne juca, ci pentru a ne învinge fricile. În cazul reporterului Observator, cea de zbor. Și nu de zborul în sine, ci de senzația lipsei de control.
„În România, unul din patru români suferă de fobie de înălţime. Paradoxal, şi piloţii vin la terapie pentru că, de fapt, frica de zbor are la bază frica de a nu fi în control, plus frica de moarte”, a explicat psihoterapeutul Nadia Gorduza.
Pentru frica de zbor, în mod specific, sunt 8 şedinţe. Persoana respectivă trece de la a merge la check-in, la a decola, a ajunge într-o zonă cu turbulențe, a ateriza. Sunt expuse gradual, iar pe măsură ce îi creşte anxietatea, pune în practică ce a învăţat în şedinţele anterioare.
Dacă fricile noastre ar fi cuprinse pe o scară de la 1 la 10, chiar şi la o anxietate de 4 e cazul să mergem la specialist. Prin realitate virtuală putem să tratăm mai multe fobii. Cum sunt, de pildă, frica de înălţime sau cea de poduri. Sau chiar frica de a vorbi în public.