Antena Căutare

Glicemia scade cu ceai de afine

Ceaiurile din plante cu proprietati hipoglicemiante pot contribui la controlarea nivelului zaharului in sange.

Diabeticilor li se recomanda in acest sens radacinile de brusture, tecile de fasole, frunzele de dud, frunzele de nuc, frunzele de afin, schinelul, ciumareaua.

Acestea sunt recunoscute pentru proprietatile lor de a scadea glicemia si se folosesc sub forma de infuzie, decoct sau pulbere din plantele uscate.


Insulina vegetala
Afinul este cea mai studiata dintre plantele cu efect hipoglicemiant. In fitoterapie sunt recomandate atat frunzele, cat si fructele de afin uscate sau proaspete.

Afinele si ceaiul din frunze de afin sunt numite "insulina vegetala", de aceea nu ar trebui sa lipseasca din regimul alimentar al persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip II.

Articolul continuă după reclamă

S-a demonstrat ca afinele si frunzele de afin contin mirtilina, un pigment care stimuleaza functia pancreatica. Astfel, afinele proaspete, ca de altfel si murele sau coacazele, limiteaza productia de insulina. Se stie ca insulina intervine in procesul de ingrasare, prin stocarea zaharurilor sub forma de grasimi.

De aceea, afinele ii ajuta pe acesti bolnavi sa isi mentina greutatea si le furnizeaza si vitamine si minerale esentiale. 100 g afine contin numai 30 de calorii, 2 g fibre alimentare, 17 mg vitamina C, 88 mg potasiu, 12 mg calciu, 1 mg fier, 30 micrograme caroten.

Pentru mentinerea in limite normale a glicemiei, frunzele de afin pot fi asociate cu teci de fasole si frunze de dud. "Din amestectul de plante se pregateste o infuzie, care se bea neindulcita, in doze de cate o cana inainte de masa.

In acelasi scop se poate administra tinctura de afin - cate 30 de picaturi de tinctura de trei ori pe zi, diluate in putina apa", ne sfatuieste doctor Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si homeopatie.

Amestecuri de plante
Ceaiurile din plante actioneaza bland si pot fi folosite in acelasi timp cu antidiabeticele orale. Cele mai bune rezultate se obtin prin combinarea a patru-cinci plante cu proprietati hipoglicemiante.

De asemenea, pulberea din plante uscate este mai eficienta decat infuzia sau decoctul. Pulberea din plante se administreaza sublingual (o lingurita de patru ori pe zi, inainte de masa).

"Chiar daca actioneaza cu blandete, remediile naturiste nu trebuie administrate perioade foarte lungi de timp. O data la trei luni este bine sa se faca o pauza in administrarea acestora", arata dr Cristina Pavel.

Remedii
In ultimii ani, pe piata romaneasca au aparut remedii naturiste din flora altor state. Este vorba in primul rand despre ciumarea, o planta originara din nordul Europei, Asia si America de Nord.

Ca si afinul, aceasta planta este considerata "insulina vegetala", pentru ca ii ajuta pe diabetici sa suporte mai usor consumul de zaharuri.

De putin timp a aparut in tara noastra si momordica sau castravetele amar, o planta hipoglicemianta de origine tibetana. Extractele farmaceutice din aceste plante se folosesc numai sub supravegherea medicului.


Citeste jurnalul.ro

Regimul Miami – o altfel de dieta Atkins... Frunzele de vita-de-vie, cheia unei sanatati de fier...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x