Antena Căutare

Hepatita B submineaza organismul pe tacute

Hepatita provocata de virusurile B si C inseamna o veritabila pacoste navalita pe capul lumii moderne. Sunt infectati cu virusuri ce ataca ficatul milioane de oameni de pe intinsul planetei. Partea negativa consta si in faptul ca virusurile hepatice B si C sunt sirete, submineaza organismul pe tacute, il ruineaza fara sa dea semne clare si subrezirea lui se intinde pe 10-25 de ani.

Virusurile hepatice B si C sunt primejdioase si iarasi primejdioase. Virusul C pare ca se trateaza mai usor, dar nu s-a gasit vaccinul impotriva lui, iar perioada de atac se intinde pe 20-25 de ani. Virusul B se trateaza mai greu, perioada de atac e mai scurta, de 10-15 ani, insa vaccinul e eficient.

Dupa ce prin anii 1994-1995 s-a introdus obligatoriu vaccinul anti-B la toti nou-nascutii, incidenta infectiei cu virusul B a scazut in Romania de la 12%-13% la 7,5%-8%. Profesorul Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, explica infectia cu virus hepatic B.

Virusul B nu moare prin fierbere, el moare la 120 de grade. Circa 60% dintre infectiile cu B se vindeca fara tratament specific. Aparitia hepatitei B in faza acuta se observa prin ingalbenirea ochilor, urina inchisa la culoare spre tenta berii, prin greata, varsaturi, lipsa de pofta de mancare, oboseala, chef de somn, stare de disconfort. Transaminazele sunt crescute si trebuie facute si alte teste. Daca se depisteaza virusul B, se trece la tratament cu interferon (din clasa citostaticelor, fara sa fie vorba despre cancer) si cu lamivudina (un antiviral imprumutat din terapiile impotriva HIV).

Circa 40% raman infectati cu B. Dupa sase luni, prin tratament, bolnavii s-au vindecat daca in sange au anticorpi HBS. Daca in analize nu se gasesc anticorpi HBS, bolnavul ramane cu antigenul HBS care spune ca virusul B e prezent, dar nu spune daca e activ si daca se inmulteste sau doarme. Se trece la analizarea incarcaturii virale. Daca e nedetectabila, se analizeaza un tip de marker Hbe pentru a evalua riscul de a contamina sexual partenera cu virusul B. Partenerul celui cu B trebuie vaccinat de trei ori in sase luni, trebuie protejat cu prezervativ si dupa sase luni el are anticorpi HBS.

Articolul continuă după reclamă

Dupa tratament de sase luni, daca pacientul are incarcatura virala nedetectabila, inseamna ca e purtator sanatos de virus B care nu se multiplica. E un pact de neagresiune intre virus si ficat si organismul trebuie lasat sa stapaneasca situatia si trebuie monitorizat anual toata viata. Daca imunitatea nu a gonit virusul, incepe batalia ca, prin tratament, sa se impiedice hepatita cronica, ciroza, cancerul hepatic.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: ragepk.com

VIDEO! Afla cateva remedii naturale pentru problemele de fiere... Sfaturi de Sarbatori de la antrenoarea lui Jennifer Aniston...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x