Antena Căutare

Iarna, o problema pentru bolnavii cronici

In aceasta peri­oa­da trebuie sa se protejeze de ger si vant puternic copiii, varstnicii, gravi­dele, pacientii cu boli severe

Isi mai aminteste cineva toate neplacerile pe care le suportam in urma cu cateva luni din cauza temperaturilor excesive ale verii? Proba­bil acum ne-am dori cateva grade in plus in termometre.

Si asta pentru ca, in loc sa ramana anotimpul idilic, de tihna, insufletit de obiceiuri si sarbatori, iarna se transforma intr-o perioada dificila, care impune masuri speciale de ingrijire, devenind chiar periculoasa pentru unele persoane: copii, varstnici, gravide, bolnavi cu afectiuni cronice.

Temperaturile scazute din timpul iernii produc anumite modificari in corpul nostru, care reactioneaza prin mecanisme adaptative. Bolnavii cu afectiuni cardio-vasculare trebuie sa fie cu deosebire atenti. Morbiditatea si mortalitatea prin aceste maladii ating cote maxime in timpul iernii.

Astfel, s-a observat ca, la fiecare scadere a temperaturii cu un grad Celsius, riscul de infarct creste cu 2%. Cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea arteriala se inmultesc, se agraveaza sau se complica in aceasta perioada.

Articolul continuă după reclamă

Probleme cauzate de frig

Frigul produce vasoconstrictie (micsorarea diametrului arterial), creste vascozitatea sangelui si genereaza un proces inflamator in organism. Inima este fortata sa depuna un efort mai mare, confruntandu-se cu o reducere a propriului aport de sange prin arterele coronare. Si bolnavii cu afectiuni pulmonare sunt in pericol.

Frigul determina bronhospasm (ingustarea reflexa a cailor respiratorii), ingrosarea secretiilor din caile respiratorii, vasoconstrictie locala. La bolnavii cu BPOC (bronhopneumopatie obstructivacronica) tusea si dispneea se intensifica. De asemenea, frigul actioneaza ca un factor declansator al crizelor de astm bronsic. Toti acesti bolnavi trebuie sa evite sa inspire direct aerul rece si trebuie sa isi admi­nistreze preventiv un bronhodilatator cu 20-30 de minute inainte de a iesi din casa.

Frigul favorizeaza si cresterea glicemiei, astfel incat bolnavii cu diabet zaharat trebuie sa isi monitorizeze atent aceste valori si sa faca ajustarile terapeutice necesare. Cei care sufera de complicatii, mai ales arteriopatie obstructiva si neuropatie, trebuie sa isi ingrijeasca atent picioarele, care nu trebuie sa sufere din cauza frigului si a umezelii. Bolnavii cu afectiuni articulare prezinta dureri si intepenirea articulatiilor si se mobilizeaza mai greu. Atentie marita in cazul varstnicilor, mai ales care sufera de osteoporoza, deoarece caderile pot avea efecte de­vastatoare asupra structurii lor fragile.

Iarna exista tendinta de a se aglomera rezolvarea tuturor treburilor gospodaresti si comisioanelor pana la lasarea serii. Organismul este expus astfel unor eforturi fizice mari, care pot precipita de exemplu o complicatie cardiaca. De aceea dozati-va bine efortul fizic si dupa fiecare 15-30 de minute mergeti in casa pentru o pauza.

Reduceti fumatul si consumul de alcool care reprezinta factori suplimentari de risc. Asigurati in interior un microclimat pla­cut, nu excesiv de cald, ferit de alergeni si iritanti. Hidratati-va suficient.

Imbracati-va adecvat. Purtati intotdeauna caciula si fular (respirati prin el, evitand astfel aerul rece) si manusi. Purtati o jacheta de marime potrivita, captusita, impermeabila, dar nu foarte grea.

Bocancii trebuie sa fie cu o jumatate de numar mai mare, ca sa permita purtarea mai multor perechi de ciorapi lungi si grosi. Talpa nu trebuie sa alunece si fireste nu tebuie sa lase sa intre apa. Cu toate aceste precautii bolnavii cu afectiuni cronice si varstnicii trebuie sa evite iesirile cand tempe­raturile sunt foarte scazute sau cand este vant puternic.

Citeste si Jurnalul National

Foto: news.hjnews.com

Dieta de vedeta: Olivia Steer, meniu minune fara pic de carne... Suplimentele alimentare nu pot inlocui o dieta sanatoasa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x