Antena Căutare

Lenjeria tanga si contraceptivele favorizeaza infectiile locale

Stim ca infectiile respiratorii sau infectiile din sfera ORL sunt mai raspandite in sezonul rece. Ce se intampla insa in cazul infectiilor urinare? Respecta si ele un grafic anual, influentat de temperaturile scazute sau exista alti factori care trebuie luati in considerare?

Sunt determinate cu precadere de virusuri, ca infectiile respiratorii sau prezinta mai ales o etiologie bacteriana? Sunt mai intalnite in cazul copiilor sau al adultilor si exista o repartitie pe sexe? Simptomele sunt comune sau difera in functie de segmentul afectat?

Nu sunt intrebari lipsite de importanta. Se apreciaza ca 10% dintre barbati si 40% dintre femei fac cel putin o data in viata o infectie urinara. Dintre acestea din urma, 20% au nesansa sa repete un astfel de episod, uneori chiar de mai multe ori pe an. Infectiile sunt dureroase, deranjante, sacaitoare si uneori (mai ales in cazul unor categorii expuse la factori de risc) chiar periculoase.

La femei, la barbati

Pana la 50 de ani sunt in mod cert mai raspandite in cazul femeilor. Daca apar infectii repetate la barbatii aflati in acest interval de varsta, se presupune ca exista un factor ocult care le intretine (de exemplu, o anomalie anatomica, un obstacol reprezentat de un calcul sau o prostata marita). Sistemul urinar, care are rolul de a elimina rezidurile prin urina, este format din cei doi rinichi, uretere (tuburile care transporta urina de la rinichi in vezica urinara), vezica urinara si uretra (conduct care transporta urina de la vezica in exterior). Infectiile cailor urinare inferioare includ uretritele (infectiile uretrei) si cistitele (infectiile vezicii urinare). Uretritele sunt mai frecvente la barbati, iar cistitele foarte des intalnite la femei.

Articolul continuă după reclamă

Infectiile tractului urinar superior intereseaza rinichiul si sunt cunoscute sub denumirea de pielonefrite. Infectiile urinare sunt, de obicei, bacteriene, rar fungice sau virale. In cele mai multe cazuri ele sunt produse de o bacterie care se gaseste in mod obisnuit in colon: E. Coli. Aceasta se gaseste din abundenta in jurul anusului si zona perineala (intre anus si organele genitale), de unde poate ajunge in uretra si de aici mai departe in vezica urinara.

Infectiile tractului superior se produc fie prin propagare ascendenta, din vezica, fie prin sange, de la un focar aflat la distanta. Rezistenta imuna a gazdei si virulenta bacteriei sunt importante in declansarea bolii. De exemplu, diabeticii (la care imunitatea este scazuta) au mai frecvent infectii urinare. Pe de alta parte, exista tulpini de Coli care prezinta niste prelungiri fine numite pili, precum si o structura membranara specifica, care permit atasarea de celulele tractului urinar.

Citeste continuarea pe Jurnalul National!

FOTO: hepta.ro

Terapia cu ace si curent electric calmeaza durerile. Electroacupunctura este ideala iarna... Afla totul despre tratarea tusei!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x