Oboseala împreună cu lipsa tonusului fizic și mental sunt astăzi manifestări cu caracter aproape epidemic de aceea a venit în ajutor Lecitina care are proprietăți miraculaose asupra creierului.
Chiar și în momentele de relaxare se revarsă asupra noastră un potop de informatii, iar toată această suprastimulare senzorială și psihică se traduce printr-o extenuare care își pune pecetea atât asupra funcțiilor cognitive și emotionale, cât și asupra echilibrului somatic. În acest sens, Lecitina este medicamentul minune care ne poate ajuta.
Lecitina este o substanță care ajută memoria și sistemul cardio-vascular pentru a obține performanțe intelectuale. Pastilele de lecitină sunt folosite de mii de studenti, elevi și profesori care simt că au nevoie de un ajutor în munca cognitivă zilnică.
Lecitina poate fi procurată din mai multe alimente de origine animală si vegetală, dintre care enumarăm: ficatul, ouale, boabele de soia, arahidele si germenii de grau.
Lecitina este adaugată la alimentele procesate, cum ar fi înghetata, ciocolata, margarina și sosurile pentru salată în scopul emulsionării grăsimilor cu apa.
De asemenea, ea este produsă și în organismul uman.
Se poate achiziționa din farmacii făra prescripție medicală.
Conform CSID, Lecitina are următoarele beneficii:
Reducerea colesterolului
Cercetările arată că o dietă bogată în lecitină poate creşte colesterolul HDL bun şi reduce colesterolul LDL rău. Într-un studiu din 2008, participanţii au luat o cantitate de 500 miligrame (mg) de lecitină de soia pe zi. După 2 luni, colesterolul total mediu a fost redus cu 42%, iar colesterolul LDL a fost redus cu 56,15%.
Îmbunătăţirea funcţiei imunităţii
Suplimentarea cu lecitină din soia poate creşte funcţia imunităţii, în special la persoanele cu diabet zaharat. Un studiu brazilian asupra şobolanilor a constatat că suplimentarea zilnică cu lecitină a dus la creşterea activităţii macrofagice cu 29%. Macrofagele sunt celule albe din sânge care înghit resturile, microbii, celulele canceroase şi alte substanţe străine în organism. De asemenea, numărul limfocitelor, care sunt vitale pentru sistemul imunitar, a crescut cu 92% la şobolanii nediabetici. Sunt necesare cercetări suplimentare asupra oamenilor, pentru a confirma aceste constatări.
Digestie mai bună
Colita ulcerativă este o formă a bolii inflamatorii intestinală (IBD) care afectează până la 907.000 de persoane din SUA. Lecitina poate ajuta la reducerea distresului digestiv la cei cu această afecţiune. Cercetările sugerează că activitatea de emulsificare a lecitinei îmbunătăţeşte mucusul din intestin, protejând mucoasa gastrointestinală. Acest lucru se poate datora faptului că lecitina conţine fosfatidilcolina (PC), care este de asemenea o componentă a mucusului. Deşi cercetările lipsesc, sunt dovezi care sugerează că persoanele cu deficienţă digestivă cauzată de alte probleme decât colita ulcerativă pot beneficia de asemenea de utilizarea lecitinei.
Funcţia cognitivă îmbunătăţită
Colina, o componentă a fosfatidilcolinei, joacă un rol în dezvoltarea creierului şi poate îmbunătăţi memoria. Şobolanii care primesc suplimente de colină au înregistrat o îmbunătăţire a memoriei pe tot parcursul vieţii datorită schimbărilor din centrul de memorie al creierului. Modificările creierului au fost atât de vizibile încât cercetătorii au putut identifica animalele care au luat colină suplimentară, chiar şi atunci când erau în vârstă. Datorită efectului clorului asupra creierului, s-a sugerat faptul că lecitina poate fi benefică pentru cei cu afecţiuni neurologice, boala Alzheimer şi alte forme de demenţă.
Ajutor pentru alăptare
Lecitina poate fi recomandată ca măsură preventivă pentru femeile care suferă de canale de lapte înfundate. Unele femei care alăptează pot prezenta canale de lapte înfundate, ceea ce înseamnă că laptele matern nu curge corect prin canal. Această afecţiune este dureroasă şi face alăptarea mai dificilă. Aceasta poate duce de asemenea la dezvoltarea de mastită, o infecţie a ţesutului mamar care afectează aproximativ 10% din femeile care alăptează. Pentru a ajuta la prevenirea mastitei şi a dificultăţii de alăptare, Fundaţia Canadiană pentru Alăptare recomandă ca persoanele care doresc să prevină blocajul canalelor de lapte să ia 1200 mg de lecitină de patru ori pe zi ca măsură preventivă. Lecitina nu funcţionează cu toate acestea şi ca tratament pentru femeile care au deja conductele înfundate.