Ei bine, se intampla ca un om sa-si aminteasca cum era imbracata iubita lui din liceu cu care s-a intalnit pe o strada cu tei inainte de majorat si ce prajitura i-a oferit la cofetarie si, culmea culmilor, omul respectiv nu-si mai aduce aminte ce a mancat ieri.
Tocmai de aceea, este sugestiva acea comparatie ca se pierde mai intai memoria recenta si abia mai apoi se pierd amintirile indepartate, ca la un calendar din care se rup ultimele foi si raman cele vechi ale inceputului de an. Medicina denumeste acestea ca tulburari de memorie.
Tulburarile de memorie care apar si dispar dupa cateva ore sunt cauzate de neirigarea suficienta a creierului, adica de rateuri pe vase. Aceste pierderi de memorie reversibile trebuie deosebite de pierderea memoriei in boala Alzheimer, unde tulburarile de memorie sunt progresive si din ce in ce mai grave.
La alcoolici exista si tulburari de memorie recenta. Tulburarile de memorie de natura vasculara sunt curabile, pot fi indepartate. Din pricina neirigarii suficiente a creierului apare o amnezie globala tranzitorie, care dureaza 3-12 ore. Cand se astupa un vas pe moment, omul isi pierde memoria, de exemplu, 6 ore si nu stie ce a facut.
Trebuie intervenit cu medicamente care sa topeasca cheagul ce a impiedicat curgerea sangelui, fiindca pierderea de memorie este un simptom al accidentului vascular tranzitor, adica trecator.
In accidentul vascular cerebral pot aparea si tulburari psihice. Pentru cateva ore omul isi pierde nu numai memoria, ci si afectivitatea si discernamantul. Cand familia sau colegii observa o modificare de comportament si de tinere de minte nemaiintalnite pana in acel moment, omul in suferinta trebuie dus la neurolog, dar si la psihiatru.
Pierderea capacitatilor mentale, intelectuale este cauzata de insuficienta irigare a unei portiuni din creier. In accidentul vascular cerebral se impune ca in primele trei ore sa se destupe vasul blocat de un cheag.
In cazul bolii Alzheimer, in care se incadreaza si dementa senila sau, cum zice poporul, ca respectivul s-a sclerozat, s-a ramolit, pierderea de memorie este din ce in ce mai grava. Bolnavul de Alzheimer nu mai stie unde ii e casa, ba, mai mult, nu mai stie nici care este camera in care doarme. Se ajunge la o asemenea amestecare a lucrurilor, incat bolnavul de Alhzeimer se imbraca intai cu sacoul, peste care asaza camasa si ultimul maioul.
Citeste jurnalul.ro