Antena Căutare

Noul anunț legat de a treia doză de vaccin anti-Covid. Ce spun specialiștii și de ce nu se recomandă celor care au avut deja Covid

Specialiștii au explicat de ce a treia doză de vaccin nu este recomandată persoanelor deja vaccinate, care au trecut și prin boală. Care sunt persoanele care vor primi a treia doză de vaccin anti-Covid.

Galerie
Specialiștii au explicat de ce a treia doză de vaccin nu este recomandată persoanelor deja vaccinate, care au trecut și prin boală. Care sunt persoanele care vor primi a treia doză de vaccin anti-Covid. | Shutterstock

După ce mai multe țări din Europa au început în urmă cu câteva luni imunizarea cu cea de-a treia doză de vaccin, și în centrele de vaccinare din România se va introduce doza booster, care va oferi un plus de imunitate persoanelor deja imunizate la boală.

Autoritățile medicale din România așteaptă să primească aprobarea finală din partea Agenției Europene a Medicamentului pentru a începe procesul de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a povestit într-un interviu pentru DIGI24 despre condițiile care trebuie îndeplinite de cei care vin în centrele de vaccinare pentru primirea dozei booster.

Care sunt persoanele eligibile pentru a treia doză de vaccin anti-Covid

Articolul continuă după reclamă

Doza trei de vaccin anti-Covid se administrează persoanelor imunodeprimate, adică persoanele care suferă de boli cronice, persoanele care au suferit transplant, pacienții diagnosticați cu HIV/SIDA, pacienții cu imunosenecență, pacienții care sunt sub tratament cu medicamente puternice care ar putea scădea răspunsul imun, pancienții oncologici, dar și persoanele cu vârsta peste 65-70 ani.

Citește și: Cât de ușor este să ai un stil de viață sănătos în zilele noastre?

A treia doză de vaccin este o doză suplimentară menită să îi ajute pe toți aceia care s-au vaccinat deja împotriva coronavirus și care au nevoie de imunizare suplimentară.

„Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspun imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă.

Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a explicat Valeriu Gheorghiță, potrivit DIGI24.

Cine trebuie să știm despre doza booster

Valeriu Gheorghiță a mai explicat că platforma de vaccinare este în curs de pregătire pentru ca oamenii să se programeze și pentru cea de-a treia doză de vaccin. De asemenea, reprezentantul a precizat că persoanele care vor avea acces la a treia doză de vaccin sunt cele care au primit a doua doză cu cel puțin șase luni în urmă și care nu au trecut prin boală.

Persoanele care vor dori să se vaccineze cu a treia doză de vaccin nu vor fi condiționate de analizele pentru anticorpi, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Culoarea unghiilor tale de la picioare dezvăluie adevărul despre starea ta de sănătate. Ce spun specialiștii

„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

„Chiar dacă noi știm că, practic, cu cât nivelul anticorpilor este mai ridicat, cu atât se corelează cu o protecție mai bună, totuși, un nivel mai redus al anticorpilor nu înseamnă neapărat o protecție mai scăzută, pentru că avem și celalată componentă a răspunsului imun: răspunsul imun celular.

Răspunsul nostru imun are memorie și odată ce ne vaccinăm, practic noi nu facem altceva decât să pregătim răspunsul imun, să pregătim organismul, să-l antrenăm pentru momentul în care se va întâlni cu potențialul agent biologic. De-asta ne vaccinăm în general, ca să fim pregătiți pentru momentul când vom intra în contact cu o persoană cu care am putea face acest schimb de microorganisme”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 13 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Cer noros și temperaturi scăzute
Super Neatza, 13 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Cer noros și temperaturi scăzute Luni, 13.01.2025, 08:26
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x