- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Lipsa accesului la apă curentă continuă să fie o problemă majoră în România. În timp ce 94% din locuitorii mediului urban au acces la apă curentă, acest procent scade la 30% în mediul rural, conform unui comunicat de presă al INS. Pentru a trăi confortabil și, mai important, sănătos, accesul la igienă este imperativ.
Întrucât igiena este strict dependentă de baia pe care o folosești, este foarte important ca acesta să fie una modernă, dotată cu toate funcțiile de care ai nevoie. O baie modernă nu este una luxoasă, ci una care întrunește criteriile necesare traiului în ziua de azi. Iată ce schimbări poți face în baia ta:
1. Încălzirea apei
Accesul la apă curentă este un criteriu esențial pentru un trai confortabil, însă nu este singurul. Accesul la apă caldă este și el foarte important, atât pentru igiena personală, cât și pentru confort. În timp ce faci duș, ultimul lucru pe care îl vrei e să se oprească apa caldă. La fel de neplăcut este și să trebuiască să aștepți ca ea să se încălzească din nou în timp ce te speli.
Apa caldă nu este un lux, ci o necesitate, iar o centrală termică îți asigură independența față de furnizorii de căldură și apă caldă. Ca să te asiguri că nu trebuie niciodată să aștepți pentru apă caldă, poți alege o centrala Viessmann. Astfel te poți asigura că ai acces permanent la apă caldă și vei trăi mai confortabil și mai sănătos.
2. Canalizarea
Deși poate nu pare așa la prima vedere, canalizarea băii e foarte importantă pentru confortul rezidenților. Dacă scurgerile și țevile nu sunt bine montate sau există coturi înguste, unde se pot acumula depuneri, vei avea o problemă cu înfundarea țevilor. Țevile înfundate pot fi o mare bătaie de cap, în special atunci când soluțiile chimice nu dau roade și dopurile persistă.
Te vei găsi deseori în situația de a folosi șarpele pentru a desfunda țevile, care se vor înfunda din nou, după un timp, și va trebui s-o ții așa multă vreme. Tocmai de aceea e bine să înlocuiești țevile vechi de scurgere cu unele noi, mai eficiente. De asemenea, ar fi o idee bună și să discuți cu un specialist despre această problemă și să urmezi recomandările sale.
3. Aerisirea
Aerisirea băii are și ea o importanță deosebită. Atunci când folosești dușul sau cada, apa fierbinte umple baia de aburi foarte repede. E important să ai o fereastră de aerisire pe care să o deschizi atunci când aburii încep să se acumuleze și temperatura începe să crească. Dacă nu sunt eliminați, aburii care se acumulează pot afecta gresia și faianța din baie, precum și pereții propriu-ziși, favorizând formarea mucegaiului.
Unele băi nu au o fereastră de aerisire, însă, din fericire, există soluții și în acest caz. Cea mai bună variantă este montarea unui ventilator de baie. Acest se va lega la coloana principală de aer a blocului și, când este pornit, va scoate toți aburii și umezeala din cameră. În lipsa unui ventilator, o soluție temporară poate fi un dezumidificator de baie, care reduce din umezeala acumulată, protejând astfel pereții.
4. Finisajele
Acestea protejează podelele și pereții de umezeală și fac curățenia mult mai ușoară. Datorită acestor proprietăți, gresia și faianța contribuie la igiena rezidenților și la gradul lor de confort în baie.
E foarte important ca acestea să fie bine montate, întrucât există oricând riscul ca apă să se infiltreze în spatele faianței sau sub gresie, în special dacă acestea nu au fost bine montate sau îmbinate. Există riscul ca ele să se umfle, să crape sau chiar să cadă de pe pereți, motiv pentru care e foarte important să apelezi și la opinia unui specialist atunci când vrei să montezi gresie și faianță în baie.
Sursă foto: Shutterstock