Buletinul meteo si artroza
Artroza este o boala degenerativa care apare o data cu inaintarea in varsta si se manifesta prin distrugerea progresiva a cartilajului de la nivelul unor articulatii. Aceasta suferinta este cea mai frecventa forma de reumatism. Durerile de la nivelul articulatiilor - principalele manifestari ale reumatismului degenerativ - sunt influentate in mod semnificativ de starea vremii. Dar nu trebuie sa credem ca frigul ne imbolnaveste de artroza, el doar accentueaza suferintele la nivelul articulatiilor, tine sa precizeze profesor doctor Ruxandra Ionescu.
Iata cum explica specialistul nostru de ce frigul si umezeala influenteaza suferintele persoanelor reumatice!
Durerea este principalul simptom al artrozei, dar in aceasta boala apar si unele modificari osoase provocate de distrugerea cartilajului de la nivelul articulatiilor. Din aceasta cauza receptorii de la nivelul osului resimt mai usor frigul, umezeala, perturbarile atmosferice si astfel durerea devine intensa. Cele mai frecvente localizari ale artrozei sunt: genunchii, soldurile, coloana vertebrala, unele articulatii de la nivelul degetelor. Foarte rar apare artroza la articulatiile pumnului, gleznei sau cotului. In afara de durere, agravata de frig, umezeala, efort fizic, pacientii cu artroza mai prezinta limitarea miscarilor articulare (anchilozare) si chiar deformarea articulatiilor afectate.
Simptome
Dupa cum spune profesor doctor Ruxandra Ionescu, intensificarea durerilor articulare o data cu racirea vremii orienteaza diagnosticul spre artroza si elimina suspiciunile unor boli inflamatorii severe precum poliartrita reumatoida. Pacientii cu artroza sufera cel mai mult in sezonul rece, pe cand cei cu poliartrita reumatoida au dureri indiferent de starea vremii. Un alt simptom specific artrozei este aparitia durerii in momentul miscarii articulatiei si atenuarea ei in repaus.
Pacientii suferinzi de artroza se trezesc dimineata cu articulatiile intepenite, anchilozate, dar aceasta rigiditate matinala dispare dupa 15-20 de minute. Pe cand in cazul poliartritei reumatoide durerile apar de obicei noaptea, sunt accentuate in stare de repaus si cedeaza la miscare.
Tratament
Profesor doctor Ruxandra Ionescu recomanda pacientilor care sufera crize reumatice in sezonul rece sa nu se trateze dupa ureche, ci sa se prezinte la medic pentru prescrierea unui tratament corect. In general, in astfel de cazuri sunt indicate medicamente antialgice si antiinflamatoare nesteroidiene. Este important ca tratamentul medicamentos sa fie asociat cu masuri privind dieta in scopul pierderii in greutate (pentru a reduce presiunea asupra articulatiilor afectate de artroza) si cu gimnastica medicala (pentru cresterea mobilitatii articulatiilor).
Aceste metode de tratament dau rezultate mai bune daca sunt insotite de terapii pe baza de plante care contin substante active antiinflamatoare. Printre cele mai eficiente plante cu proprietati antiinflamatoare si antireumatice se afla gheara diavolului (harpagophytum), coacazul si musetelul. Infuziile din aceste plante se utilizeaza atat intern (se beau una-doua cani in fiecare zi), cat si extern (se aplica comprese pe articulatiile dureroase). Alte plante care calmeaza durerile reumatice datorita compozitiei lor in substante similare aspirinei sunt cretusca, salcia si plopul. Acestea au actiune antialgica si antireumatica, reduc puseele dureroase si cresc mobilitatea articulatiilor.
Suplimente nutritive
Persoanele care sufera de reumatism trebuie sa urmeze la inceputul sezonului rece o cura cu suplimente nutritive pe baza de oligoelemente care protejeaza cartilajele articulatiilor si contribuie la remineralizarea osoasa. De asemenea, din alimentatia reumaticilor nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele bogate in vitamine si oligoelemente benefice pentru articulatii, cum ar fi: ananasul, coacazele, afinele, zmeura, porumbul, legumele cu frunze verzi.
Sfaturi care tin de cald
In zilele reci si ploioase, imbracamintea si incaltamintea adecvata ne asigura confortul termic, ceea ce ne ajuta sa prevenim declansarea durerilor reumatice. Trebuie sa alegem haine care sa pastreze caldura la nivelul corpului - din bumbac, din lana. Imbracamintea din materiale sintetice trebuie evitata. Nici incaltamintea si hainele foarte stramte nu sunt indicate, deoarece nu pastreaza caldura la nivelul corpului. Este necesar sa ne asiguram confortul termic si in locuinte, unde trebuie mentinuta o temperatura de 22-24 de grade Celsius. Cand temperatura din casa este sub 20 de grade, acesta este un factor de stres pentru organism. Din cauza frigului nu ne putem concentra, nu ne putem odihni, stam incordati si nu este de mirare ca ne amortesc articulatiile si incep sa ne doara.
Meteosensibilitate
Corpul persoanelor meteosensibile este un adevarat barometru. Acestea acuza dureri reumatice, oboseala, ameteli, nervozitate din cauza modificarilor meteorologice. Dar nu numai reumatismul este influentat de starea vremii. Meteosensibilitatea apare si in cazul pacientilor cu boli de inima, astm, depresie. Meteosensibilitatea este de trei ori mai frecventa la femei decat la barbati. Manifestarile difera de la o persoana la alta si cresc in intensitate o data cu varsta, afectarea formei fizice si gravitatea bolii.
Citeste si Jurnalul
Foto: mirror.co.uk