Antena Căutare

(P) Totul despre probiotice de la minuneanaturii.ro și din alimentația zilnică pentru sănătatea gastrointestinală

Asimilarea alimentelor și metabolizarea acestora în proteine, vitamine și substanțe nutritive esențiale pentru viața întregului organism sunt lucruri ce provin dintr-un mecanism biologic complex și riguros care are loc în tractul nostru digestiv, de la stomac la colon.

minuneanaturii.ro | minuneanaturii.ro

Această digestie, esențială echilibrului fiziologic al tuturor viețuitoarelor, are loc în special datorită acțiunii florei intestinale care filtrează microorganismele proaspăt sosite, asimilându-le pe cele bune și respingând posibilii perturbatori. Cu o populație de aproximativ 100.000 de miliarde de bacterii rezidente la om și acumulate de-a lungul vieții, această floră constituie principala apărare imună a organismului împotriva bolilor. Cu toate acestea, calitatea imunității organismului rămâne dependentă de dietă noastră și de stilul nostru de viață. Prin urmare, uneori este necesar să ne întărim organismul oferindu-i bacterii complementare numite probiotice.

Probiotice: ce sunt acestea?

Probioticele sunt microorganisme vii prezente în flora intestinală umană și animală, în produse fermentate precum iaurturile, laptele nepasteurizat, anumite legume fermentate, cum ar fi varză sau chiar drojdiile, în special drojdia de bere, dar și în anumite suplimente de tip probiotice de la minuneanaturii.ro.

Rolul lor principal este să populeze intestinul și să dezvolte flora pentru a-l ajuta în munca sa digestivă și imună. Acestea oferă sprijin rapid pentru colonizarea sau recolonizarea florei de către bacterii bune, numite și „microbiote”. Acestea vizează mai ales flora deficitară în cazul unor boli, în cazul persoanelor care iau antibiotice, care suferă de tulburări genetice sau au o dietă dezechilibrată. Prin urmare, o dietă diversificată și echilibrată produce inevitabil o floră intestinală mai puternică, deoarece conține deja un număr foarte mare de bacterii diferite. Alți factori pot fi luați în considerare, cum ar fi administrarea de antibiotice care tind să distrugă flora intestinală și, prin urmare, o parte din capacitățile sale, precum și tulburările genetice care pot provoca intoleranță la anumiți nutrienți, cum ar fi glutenul.

Articolul continuă după reclamă

Unde se găsesc probiotice?

Pe lângă cele pe care corpul nostru le conține deja, probioticele sunt conținute în multe alimente naturale precum:

Produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, laptele nepasteurizat și brânza. De fapt, acțiunea pasteurizării constă în eliminarea tuturor bacteriilor produse în mod natural în timpul fermentării.

Legume fermentate precum fasole, varză, murături sau măsline.

Kefirul este o băutură făcută din fermentarea laptelui. Acesta restabilește echilibrul florei intestinale și favorizează digestia.

În ultimii ani, companiile farmaceutice, dar și producătorii de tratamente naturiste, au grupat probioticele sub formă de capsule. Avantajul comprimatelor este că acestea sunt special concepute pentru a rezistă la bariera acidă a stomacului care distruge aproape 90% din bacterii. Cu toate acestea, dacă probioticele naturale nu au restricții reale, pe de altă parte, este de preferat să le consumăm pe cele sintetizate cu mai multă moderare sau să consultăm opinia unui medic în prealabil.

Care sunt beneficiile unei cure cu probiotice?

În general, probioticele ajută la reglarea tranzitului intestinal și astfel luptă împotriva diareei și a constipației. Acestea sunt implicate și în cazuri de intoleranță, supraponderabilitate și în întărirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, este important să reținem că există un număr foarte mare de tulpini probiotice diferite.

Diaree

În timp ce cauzele diareei pot fi diverse, această corespunde foarte des ingestiei anumitor molecule contaminate sau patogene. Cele mai bune probiotice pentru întărirea florei și ameliorarea simptomelor diareei sunt tulpinile de lactobacil și saccharomyces boulardii. În special, acestea împiedică atașarea bacteriei Helicobacter pylori, care provoacă gastrită, de peretele stomacului.

Constipație

Constipația, care poate fi o consecință a unei flore intestinale dezechilibrate, este, de asemenea, legată de un deficit de fibre în colon. O cură de probiotice va promova astfel digestia și va descongestiona intestinul de alimentele nedigerate. De asemenea, este posibil să iei în paralel și prebiotice, care corespund fibrelor solubile care conțin în special glucoză. Acestea au particularitatea de a nu fi digerabile de către enzimele stomacului și de a rămâne intacte până ce ajung în intestinul subțire și colon, pe care le vor hrăni cu fibrele lor pentru a subția scaunele și a normaliza evacuarea lor.

Intoleranța la lactoză

Probioticele au, de asemenea, capacitatea de a contracara anumite intoleranțe care pot provoca probleme digestive. Acesta este în special cazul lactozei, a cărei indigestie este legată de o deficiență a enzimei numită lactază. Un consum de probiotice transformă astfel lactoză în acid lactic mai digerabil pentru stomac. Pe de altă parte, niciun studiu serios nu poate concluziona cu privire la utilitatea reală a probioticelor în cazul intoleranței la gluten. Este de preferat să nu le consumi decât după ce te consulți cu medicul.

Împotriva obezității

Deși mecanismele de acțiune nu au fost încă clarificate, mai multe studii au demonstrat totuși beneficiul probioticelor în pierderea în greutate, în special la femei. Aceste tulpini includ Lactobacillus Rhamnosus și L. Gasseri care accelerează pierderea în greutate ca parte a unei diete echilibrate și participă la stabilizarea acesteia.

Întărirea apărării imune

Beneficiul cel mai des întâlnit se referă la întărirea sistemului imunitar al florei intestinale și contribuția lor la efectul de barieră pe care acesta îl construiește împotriva atacurilor externe. Probioticele reprezintă o adevărată armată împotriva bacteriilor patogene externe, iar microbiota intestinală acționează că un filtru mai mult sau mai puțin eficient în funcție de populația sa și de sănătatea acesteia din urmă. În timp ce o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos contribuie la suveranitatea sa, nu este imun la decimări ad hoc. Antibioticele care ucid bacteriile patogene în timpul bolii nu disting și omoară tot ce se află în calea lor. În funcție de severitatea patologiei și, prin urmare, de puterea și frecvența tratamentului, flora intestinală va suferi mai multe sau mai puține pierderi. Este necesar să îl refaci rapid, astfel încât să nu fie slăbit și prea permeabil bacteriilor rele.

Folosește cu încredere probioticele, atât pe cele pe care le poți lua din alimente, cât și pe cele din suplimente naturale de la minuneanaturii.ro.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x