- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Eugenia Cooney are 29 de ani și este din Massachusetts. Aceasta este activă în mediul virtual încă de dinainte de 2011. Ea a început să se filmeze live pe YouNow, după care, în 2011, și-a creat un canal de YouTube. De atunci a adunat 2.1 milioane de abonați.
Estetica acesteia a fost întotdeauna gothică, chiar emo. Însă, în ultimii ani a ridicat multe semne de întrebare din cauza fizicului său din ce în ce mai slăbit.
În filmulețe postate pe canalul său de YouTube, Eugenia prezintă haine, iar aspectul său i-a alarmat urmăritorii. De mai mult timp se presupunea că Eugenia Conney suferă de anorexie nervoasă, însă diagnosticul nu a fost confirmat de vedetă.
Eugenia Cooney și-a îngrijorat urmăritorii cu noua apariție pe rețelele de socializare
În urma filmulețelor postate de Eugenia Coneey, fanii au rămas șocați de fizicul tinerei. Ei au semnalat faptul că vedeta suferă de tulburare alimentară, iar prin contentul livrat către urmăritori o și promovează.
Urmăritorii Eugeniei au tras un semnal de alarmă, fiind îngrijorați de impactul pe care vedeta îl poate avea asupra tinerilor care o urmăresc constant.
În mediul virtual, circulă o mulțime de ipoteze în ceea ce privește starea de sănătate, și fizică, și mintală, a Eugeniei. Multe dintre respectivele ipoteze o includ pe mama vedetei, Deb, care s-ar afla în spatele deteriorării constante a tinerei. Potrivit BoredPanda, aceasta și-a închis fiica în casă și a rănit-o doar atât cât să supraviețuiască.
Citește și: O tânără a mâncat timp de trei ani doar mâncare de tip fast-food, dar arată foarte bine! FOTO
În 2016, urmăritorii Eugeniei au deschis o petiție Change.org, „Temporarily Ban Eugenia Cooney off of YouTube” („Interzicerea temporară a Eugeniei Cooney de pe YouTube”), care a strâns 18.000 de semnături. Ulterior a fost anulată petiția, deoarece nu era în concordanță cu principiile comunității.
La începutulanului 2019, prezența controversată a Eugeniei în mediul virtual s-a diminuat, cauzând și mai multă anxietate printre urmăritorii săi, care au fost convinși că aceasta a încetat din viață.
Eugenia a ajuns să fie disprețuită de societate în ultimii ani din cauza faptului că și-a expus silueta extrem de fragilă.
În ciuda îngrijorărilor, Eugenia le-a transmis fanilor un mesaj pe contul său de Twitter (acum X): „Vă mulțumesc pentru grijă. Fac o puază de la social media și, de bunăvoie, împreună cu medicul meu, lucrez la acest aspect în privat. Vă rog să-mi respectați decizia.”
Eugenia Cooney, la cererea unui apropiat, a fost inslusă într-un program de reabilitare timp de o lună.
Citește și: O tanara s-a vindecat de anorexie cu ajutorul pisicii ei
În decursul aceluiași an, vedeta a revenit pe YouTube, pe canalul altui creator de conținut, Shane Dawson, într-un video intitulat „Eugenia Cooney: The Comeback” („Eugenia Cooney: Revenirea”, în care a recunoscut pentru prima dată zvonurile privind tulburarea alimentară de care suferă.
La scurt timp după această mărturisire, Eugenia a revenit la vechile obiceiuri, iar în 2021 o nouă petiție pentru restricționarea vârstei sau chiar interzicerea totală a canalului de YouTube al Eugenie a fost semnată de 53.117 de persoane.
Urmăritorii Eugeniei sunt îngrijorați atât pentru sănătatea tinerei, cât și pentru impactul pe care videourile sale LIVE îl poate avea asupra celor care își petrec între 4 și 6 ore din timp alături de ea.
„În timpul live-urilor, nu mănâncă, nu bea și, în mod vehement, neagă faptul că ar avea vreo problemă. (...) Când cineva o confruntă și îi spune că suferă de o tulburare alimentară, ea numește respectiva persoană <<hater>>.”
În noua petiție, se precizează faptul că este iresponsabil și chiar egoist să fie lăsată să continue, postările ei ajungând la peste 2 milioane de utilizatori, mulți dintre ei tineri și ușor influențabili.
În această controversă s-a alăturat și nutriționistul Abbey Sharp, care a reacționat la ceea ce se întâmplă în comunitatea Eugeniei: „Oamenii au dezamăgit-o pe această tânără.”
Aceasta i-a tras la răspundere pe cei care i-au dat like-uri la ultimele postări, susținând că aprecierea acestora nu reprezintă un beneficiu nici pentru urmăritorii vulnerabili ai tinerei, nici pentru ea însăși.
Abbey a adus un aport personal în controversa aceasta, fiind o persoană care a luptat cu tulburarea alimentară. Aceasta își dă seama cât de nocivă este aprecierea urmăritorilor în condiția de față a Eugeniei.
Nutriționistul și-a rugat urmăritorii să raporteze videourile Eugeniei, aceasta fiind singura modalitate în care o pot ajuta să se însănătoșească.
Poliția a fost sesizată în cazul Eugeniei Cooney
Lucrurile au degenerat încă și mai mult, Poliția fiind sesizată în cazul Eugeniei. Sergentul Brent Reeves a declarat pentru TMZ: „Cei care ne sesizează vor să se asigure că ea este în regulă și nu este forțată de mama sa pentru a realiza content și pentru a-și menține figura.”
Sergentul o cunoaște de ani buni pe Eugenia, relația dintre ei fiind foarte strânsă. Ei chiar au un cod secret. Tânăra trebuie să plaseze un anumit obiect în videourile sale pentru ca sergentul să știe că totul este bine. Dacă obiectul respectiv lipsește, acesta știe că trebuie să intervină.
Sergentul Brent Reeves declară că Eugenia și-a menținut de-a lungul anilor un fizic foarte slab, astfel că „nu o pot forța să mănânce mai mult, dacă ea este mulțumită de cum este în prezent”.
De asemenea, acesta menționează faptul că, în timpul conversațiilor, Eugenia este coerentă și foarte voioasă.
Acesta nu a fost singurul agent care a realizat verificări în cazul Eugeniei și care a declarat presei faptul că nu s-au găsit motive pentru a o forța să primească orice fel de ajutor specializat.
Potrivit National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders (ANAD), cel puțin 9% din populația mondială suferă de tulburări alimentare.
Mai puțin de 6% dintre persoanele cu tulburări de alimentație sunt diagnosticate medical ca fiind ”subponderale”, iar tulburările de alimentație sunt printre cele mai mortale boli mintale, a doua după supradoza de opiacee.
În fiecare an, 10.200 de decese sunt rezultatul direct al unei tulburări de alimentație – adică un deces la fiecare 52 de minute.
Asociatia pentru Prevenirea și Tratarea Tulburărilor de Alimentație este singura organizație nonprofit din România care se ocupă de persoanele ce suferă de anorexie și bulimie nervoasă.
Citește și: Femeia care a trecut de la anorexie la culturism. Cât s-a transformat corpul ei și cum arată acum
Ce este anorexia nervoasă
Anorexia este o boală psihică, care determină apariția tulburărilor alimentare, rezultând în deformarea imaginii propriului corp și teama nejustificată de creșterea ponderală.
Potrivit medicover, anorexia afectează în special persoanele de sex feminin aflate la vârsta adolescenței, care vor să compenseze pentru o lipsă a autonomiei, dar și în dezvoltarea personală.
Care sunt cauzele anorexiei nervoase
„Cauzele anorexiei nervoase cuprind factorii ereditari, activitatea hormonală, atitudinea socială care promovează o imagine distorsionată a idealului de frumusețe și în anumite situații mediul familial impropriu dezvoltării psihice armonioase în perioada adolescenței.
Factorii psihologici care favorizează manifestarea anorexiei nervoase sunt reprezentați de dificultatea de exprimare emoțională sau de rezolvare a situațiilor conflictuale și stima de sine scăzută.
Alte cauze posibile ale anorexiei sunt reprezentate de dereglarea activității serotoninergice și dopaminergice care determină apariția tulburărilor psihotice ce pot asocia în evoluția lor tulburări alimentare”, se precizează pe site-ul clinicii medicale.
Care sunt simptomele anorexiei nervoase
Conform medicover, simptomele anorexiei nervoase ar foi următoarele: „Persoanele care sufera de anorexie nervoasa prezintă în mod frecvent comportamente obsesiv compulsive legate de alimentație, care se manifestă prin restricție alimentară îndelungată, constantă, perfecționism, expresie emoțională diminuată, labilitate afectivă, consum excesiv de alcool și/sau stupefiante.
Practicarea exercițiilor fizice solicitante, administrarea vomitivelor, laxativelor, diureticelor sau efectuarea clismelor evacuatorii reprezintă câteva dintre metodele utilizate de către pacienții care suferă de anorexie nervoasă pentru a pierde greutatea corporală nedorită.”