„Stai strâmb și judecă drept”, spune o vorbă din popor. Nu trebuie luată cuvânt cu cuvânt: nu există nicio ipostază în care este recomandat să ai o poziție strâmbă a corpului. Cu toate astea, nu întotdeauna reușim să respectăm regulile legate de poziția corectă, reguli pe care le-am învățat încă din prima zi de școală, dacă nu chiar mai repede.
În orice poziție ai sta - întins, în șezut sau în picioare -, forța gravitațională exercită o presiune asupra oaselor, încheieturilor, ligamentelor și mușchilor tăi. Uneori este nevoie de un efort de voință pentru a păstra o postură corectă, așa că trebuie să știi ce trebuie să faci ca să distribui forța gravitațională în mod egal, în tot corpul.
Poți compara postura corpului cu fundația unei clădiri. Dacă fundația nu este bine construită, clădirea nu va rezista în timp. La fel și cu postura, dacă nu este corectă, corpul va fi afectat mai repede de stres, boli sau diferite afecțiuni, între care durerea de spate este cea mai frecventă.
Pentru început, este important să știi exact care este poziția corectă a corpului, recomandată de specialiștii de la Harvard Medical School:
Bărbia paralelă cu podeaua;
Umerii la același nivel (rotește-i în sus, spre spate și apoi în jos pentru a obține poziția corectă);
Coloana vertebrală într-o poziție neutră, fără să fie arcuită;
Mâinile pe lângă corp și coatele drepte;
Oasele bazinului la același nivel;
Genunchii drepți și orientați în față;
Greutatea distribuită în mod egal pe ambele picioare.
Iată ce înseamnă o postură corectă a corpului și ce efecte are pentru organismul tău:
1. Vei evita accidentările
Postura corectă este foarte importantă pentru echilibru, atunci când stai drept, centru de greutate este fix deasupra picioarelor. Postura te ajută să menții forma corectă în timpul exercițiilor, indiferent de tipul lor: alergat, ridicat greutăți, sporturi de contact.
Dacă te-ai obișnuit să ai o poziție greșită atunci când depui efort sau când lucrezi, înseamnă că pui prea multă presiune pe anumite părți ale corpului, în timp ce altele sunt prea relaxate. Coloana vertebrală e prima care are de suferit și trebuie să știi cum să o protejezi, altfel riști să faci hernie de disc. Boala poate afecta diverse părți ale coloanei și provoacă dureri insuportabile, care pot îngreuna foarte mult deplasarea.
2. Vei arăta mai încrezător
Poziția corpului dă în bună măsură atitudinea ta și joacă un rol important atât în modul în care ceilalți oameni te percep dar și în imaginea pe care tu ți-o formezi despre tine, explică psihologul Amy Cuddy într-o conferință TED Talk.
Dacă ai mereu o poziție încrezătoare în situații stresante, asta îți poate crește stima de sine și încrederea în forțele proprii. Atunci când stai drept, pari mai slab, înalt și exprimi autoritate în fața celorlalți. Prin comparație, o postură aplecată, cu spatele strâmb și umerii strânși este asociată cu oamenii introvertiți, nefericiți sau, în cel mai rău caz, care au ceva de ascuns.
3. Vei avea o digestie mai bună
Dacă suferi frecvent de tulburări digestive, unul dintre principalele motive poate fi și poziția în care stai cel mai mult de-a lungul unei zile. Pentru digerarea mâncării contribuie mai multe organe și părți ale corpului, din momentul în care duci mâncarea la gură și până când ajunge în stomac.
Atunci când ai o postură incorectă, pui presiune pe anumite organe interne și astfel acestea nu vor funcționa în parametri normali. În acest fel, încurajez apariția unor probleme precum constipația sau refluxul gastroesofagian. Aceste probleme medicale pot fi prevenite prin simpla ajustare a poziției, așa că e important să fii mereu conștient de postura ta.
4. Vei respira mai bine
Până și respirația, un proces pe care îl faci aproape inconștient, poate fi îmbunătățită dacă adopți o postură corectă. Când ai o poziție nenaturală, căile respiratorii pot fi obstrucționate, iar cutia toracică și coastele pot pune presiune pe plămâni.
În special persoanele care sunt predispuse la atacuri de panică vor avea de câștigat dacă se obișnuiesc să mențină o postură corectă. Unul dintre simptome este neputința de a respira regulat, iar presiunea pe plămâni poate fi îngreunată de o poziție nefirească.
Nu este niciodată prea târziu să îți formezi un nou obicei, mai ales dacă este vorba despre sănătatea ta. În special dacă lucrezi la birou opt ore pe zi, e bine să stai mereu drept pe scaun și să te ridici cel puțin o dată pe oră pentru a te întinde. Vei observa cu siguranță beneficiile.
4 mituri comune despre cafea și de ce nu ar mai trebui să le crezi... Situație critică la Maternitatea Giulești! O mamă și 15 nou-născuți prematuri sunt internați în spital în timp ce se fac...