Antena Căutare

Proprietățile terapeutice ale condimentelor și ierburilor aromatice

Condimentele și ierburile aromatice sunt folosite din vremuri vechi, nu doar pentru a înnobila gustul preparatelor culinare, ci și pentru proprietățile lor terapeutice.

Proprietățile terapeutice ale condimentelor și ierburilor aromatice | pixabay

Consumul regulat de condimente și ierburi aromatice, este foarte benefic sănătății și stării de bine a organismului printr-o serie de acțiuni care inhibă dezvoltatea bolilor degenerative.

Condimentele se obțin din părți ale plantei precum scoarță, fructe, semințe, muguri, stigmat, rădăcina, rășină sau rizomi și se folosesc pentru aromatizarea, colorarea alimentelor și a diverselor preparate culinare, iar altele au reale proprietăți medicinale, fiind folosite ca și remedii naturiste.

Câteva exemple de condimente ar fi: cardamom, scorțișoară, ardei iute, cuișoare, nucșoară, piper, turmeric, ghimbir, mace, șofran, vanilie, chimen, semințe de mărar, fenicul, semințe de muștar

Ierburile aromatice sunt, de obicei, părțile cu frunze ale planteiși sunt utilizate pentru a oferi aromă diverselor preparate culinare, în scopuri medicinale sau pentru combaterea dăunătorilor

Articolul continuă după reclamă

Condimentele și ierburile aromatice au un conținut mai ridicat de antioxidanți în comparație cu fructele și legumele. Antioxidanții ajută la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implică și în păstrarea fermității și elasticității pielii.

Citește și: Care sunt top cele mai bogate fructe în antioxidanți. Beneficiile antioxidanților

Utilizarea diverselor condimente, ierburi aromatice și mirodenii ca și remedii naturale este foarte des întâlnită astăzi:

  • Utilizarea ardeiului iute sau chilli pentru a trata durerile este o metodă veche încă din vremea amer-indienilor.
  • Pentru combaterea mirosurilor neplăcute se poate folosi mentă, cardamonul sau cuisoarele
  • Ghimbirul este unul dintre cele mai importante plante, fiind folosit pentru tratarea diverselor afecțiuni digestive, circulatorii sau respiratorii. Se poate folosi și în caz de amețeală, rău de mișcare sau durere.
  • Scorțișoara, turmericul și cuisoarele au un puternic efect fungic, bactericid și bacteriosatatic și ajută la eliminarea și prevenirea apariției bacteriilor și fungilor
  • Feniculul, ceapa, usturoiul și țelina sunt bune pentru menținerea în limite normale a colesterolului
  • Tot usturoiul, dar și lavanda sunt bune pentru cei suferinzi de hipertensiune
  • Salvia, melissa, lemn dulce și anason sunt folosite de către cei cu astm

Citește și: Alimentaţia raw vegană, secretul tinereții veșnice. Ce consumă raw veganii și ce beneficii are această alimentație?

Iată câteva din întrebuințările condimentelor și ierburilor aromatice:

1. Ca și remedii naturale pentru tratarea durerilor

Chili, de exemplu, se spune că are proprietăți antiinflamatorii, iar extractul din această plantă poate fi adesea văzut că un ingredient în balsamurile și cremele naturale pentru îngrijirea corpului.

Mentolul, care se găsește în frunzele de mentă, poate avea un efect similar și pare să activeze atât receptorii „rece”, cât și “cald”, dând o senzație de răcire / încălzire.

Coriandrueste folosit ca și frecție pentru dureri la nivelul articulațiilor și reumatism.

Uleiul de scorțișoară este de asemenea utilizat pentru a calma durerile de cap și durerile de dinți.

2. Aromaterapie

Multe lumânări parfumate sunt făcute cu tot felul de ierburi aromatice.

Se pot prepara chiar și acasă prin topirea lumânărilor vechi și adăugarea diferitelor mirodenii cum ar fi scorțișoară, cuișoare, vanilie, rozmarin, cimbru și multe altele.

3. Combaterea insectelor

Citronella este binecunoscută că și repelent al insectelor, iar alte plante aromate care pot fi folosite în același scop sunt: lemn de cedru, lemongrass, mentă.

De fapt, majoritatea ierburilor cu mirosuri puternice au efect repelent.

Pentru furnici, de exemplu, se poate folosi ardei pulbere, frunze de dafin, oregano, salvie, rozmarin, cuișoare, scorțișoară și mentă.

Se pot și presăra în dulapuri și sertare și vor avea și efect odorizant.

4. Dezodorizant

Condimentele și ierburile aromate nu sunt numai pentru aromarea alimentelor dar și pentru mascarea sau chiar neutralizarea mirosurilor neplăcute.

Se pot umple pliculețe cu mirodeniile sau ierburile preferate și se așază în dulapuri sau sertare, unde este nevoie de puțină împrospătare.

Unele mirodenii pot să desensibilizeze și mucoasele din nas.

5. Decorațiuni

Multe condimente și ierburi aromatice au culori superbe, deosebite, astfel încât acestea pot fi completări unice la artizanatul și proiectele de artă ale copiilor.

Le puteți utiliza, de asemenea, în decoruri atractive pentru casă. Umpleți un bol de sticlă – puteți folosi chiar și divizoare pentru a despărți diferite culori și texturi – apoi puneți o lumânare mică deasupra.

Sau chiar mai ușor, borcanele cu mirodenii pot fi frumoase ele însele și le puteți folosi în decorarea bucătăriei, dacă le așezați undeva la vedere.

Ce este anemia și cum putem să o prevenim prin alimentație corespunzătoare... Studiu alarmant! În ce măsură pot copiii să transmită noul coronavirus. „Trebuie ţinut cont de acest lucru, la redeschid...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x