Antena Căutare

Recuperarea medicala postmeniscectomie

Ruptura de menisc este o leziune a meniscului articulatiei genunchiului frecvent intalnita.

De aceea, medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare medicala in cadrul Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din Bucuresti, explica in ce consta meniscectomia (excizia meniscului), dar si care sunt etapele recuperarii medicale in cazul unei astfel de interventii.

"Importanta meniscului in prezervarea functionala a genunchiului este bine stabilita, majoritatea functiilor meniscului fiind legate de protectia cartilajului articular. Pacientii trebuie sa stie ca meniscectomia reduce capacitatea de absorbtie a socurilor de genunchi cu aproximativ 20%", avertizeaza medicul Sebastian Diaconescu.

Alte lucruri importante care nu trebuie ignorate de persoanele care au suferit sau urmeaza sa fie supuse unei meniscectomii sunt:
- Rupturile traumatice meniscale au o rata de vindecare superioara celor degenerative.
- Meniscul lateral este mai mobil in comparatie cu cel median.
- In fiecare menisc, cornul anterior are o mobilitate superioara celui posterior; mobilitatea redusa a meniscului postero-medial poate rezulta in stres mecanic superior in aceasta arie, crescand astfel vulnerabilitatea la lezare. Acest fapt explica rata superioara a rupturilor in aceasta zona.

ATENTIE LA GREUTATI!
Deoarece nu exista structuri anatomice care sa trebuiasca sa fie protejate in timpul fazei de vindecare, programul de recuperare poate progresa agresiv, precizeaza medicul consultat de Jurnalul National. El mai afirma ca "majoritatea studiilor au confirmat beneficiile mobilizarii precoce, imobilizarea favorizand atrofia meniscului si scaderea continutului in colagen al acestuia".

Specialistul in recuperare mai avertizeaza ca flexia genunchiului sub 60 grade are influenta minima pe deplasarea meniscala, dar cea peste 60 grade translateaza meniscul posterior, aceasta deplasare punand un stres mecanic suplimentar pe meniscul in curs de vindecare.

Exista si alte aspecte de care medicul specialist in recuperare impreuna cu kinetoterapeutul trebuie sa tina cont: combinatia incarcarii (exercitii efectuate cu greutati) cu cresterea flexiei trebuie cantarita cu atentie in schitarea programului de reabilitare; aliniamentul in var (genunchi in paranteze) sau in valg (genunchi in x) incarca suplimentar meniscul, putand interfera cu vindecarea meniscala.

Medicul Sebastian Diaconescu spune ca, desi "folosirea ortezelor corectoare in cazul acestor pacienti (cu aliniament in var sau in vag) a fost recomandata pentru protectia meniscala, nu exista date stiintifice care sa sustina aceasta abordare".

OBIECTIVELE RECUPERARII
Dupa operatie de excizie a meniscului, obiectivele recuperarii sunt controlul precoce al durerii si edemului, incarcare precoce, obtinerea si mentinerea amplitudinii complete de miscare si recastigarea fortei musculare a cvadricepsului.

"In cazul sportivilor de performanta, testele de forta si functionalitate trebuie sa aiba valori de cel putin 85% comparativ cu partea controlaterala (localizat in jumatatea corporala opusa) inainte de reintrarea in activitate. De asemenea, extensia completa la nivelul genunchiului trebuie sa fie obtinuta cat mai precoce.

Crioterapia, electrostimularile cvadricepsului, placile de echilibru, presele, bicicleta sunt, de asemenea, folosite in recuperarea postmeniscectomie.

Medicul consultat de Jurnalul de sanatate, impreuna cu profesor doctor Eugen Caracas (foto), recomanda o serie de exercitii al caror scop este acela de a ajuta la recuperarea pacientilor care au efectuat o meniscectomie.

Citeste jurnalul.ro

Dieta in hiperaciditate... Munca in ture este boala curata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x