- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Spunem din pacate pentru ca sindromul premenstrual desemneaza ansamblul de simptome fizice, emotionale si psihologice aparute cu 10-15 zile inainte de declansarea sangerarii menstruale, simptome deloc confortabile", precizeaza Eugenia Patru, medic primar medicina generala.
Simptomele pot fi de ordin afectiv: iritabilitate, furie, depresie; de ordin somatic: balonari, dureri la nivelul sanilor, bufeuri, insomnii, cefalee, oboseala excesiva; de ordin cognitiv: confuzie, dificultati de concentrare; de ordin comportamental: inchidere in sine, certuri frecvente si discutarea in contradictoriu.
"De cele mai multe ori, femeile vin la cabinet acuzand umflaturi in zona mainilor si a picioarelor. Mai sunt si cazuri in care durerile de spate si cele pelviene le trimit pe femei la doctor.
In aceste cazuri, de cele mai multe ori, este vorba de sindromul premenstrual. Acestea sunt simptomele frecvente pe care le-am intalnit la pacientele cu sindrom premenstrual", mentioneaza doctor Eugenia Patru.
Acestor femei le este recomandat sa consulte medicul, care, apoi, decide tratamentul. In functie de simptom, li se va administra calciu, magneziu, antiinflamatoare, supozitoare, diuretice.
Pentru ameliorarea simptomelor se poate face apel si la tratamentele naturiste. Care sunt acestea ne spune Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.
Gemoderivatele isi dovedesc eficienta si in aceasta situatie. Din amestecul obtinut din mladite de zmeura, coacaz si arin se administreaza cate 50 de picaturi pe zi.
"Atentie! Reteta se particularizeaza. Sunt femei carora li se vor administra cele 50 de picaturi intr-o singura doza, dar sunt si femei carora li se vor administra de 3 ori pe zi", atrage atentia specialistul nostru.
Cu acelasi scop, se poate prepara infuzia din cretusca, cu o lingura de planta si 250 ml de apa. Se recomanda o cura cu aceasta planta. In acest caz, se vor consuma doua cani pe zi, timp de 21 de zile pe luna.
Ceaiurile de coada racului si cerentel calmeaza simptomele sindromului premenstrual.
Doctorul Cristina Balanescu le sfatuieste pe acele femei care se confrunta cu aceasta problema sa recurga cu incredere la acupunctura. Se vor realiza cate 10 sedinte, apoi o sedinta la 28 de zile. Specialistul nostru garanteaza obtinerea unor rezultate bune.
SFATURI
Respectarea meselor principale va feresc de nervozitate si oboseala. Cantitatea de acizi grasi, magneziu, fier, zinc, vitaminele E si B poate fi marita daca mancam periodic nuci, fasole, seminte de floarea-soarelui, fructe, legume si peste. Reduceti consumul de cafea, alcool si nicotina.
Citeste jurnalul.ro