Antena Căutare

Se testeaza un vaccin contra cancerului la san

In tarile bogate, o femeie din opt este afectata de cancerul la san. Printre cauzele care conduc la cresterea constanta a incidentei si prevalentei acestei forme de cancer sunt sarcinile la varste inaintate, obezitatea, sedentarismul, renuntarea la alaptat, scaderea numarului femeilor insarcinate, tratamentele hormonale... Evident, se pune intrebarea daca se va putea stopa intr-o zi aceasta boala.



In general, vaccinul face ca organismul sa produca anticorpi contra agentului infectios (sau una dintre proteine). In cazul cancerului, sistemul imunitar ar trebui determinat "sa fabrice" anticorpi contra proteinei cancerului: cu conditia ca proteina sa fie specifica doar acestui cancer.

Altcumva, exista pericolul de a declansa o boala autoimuna (contra propriilor organe). Pentru a evita aceasta problema, cercetatorii americani au identificat o proteina foarte frecventa in cancerele sanului, nu si in celulele mamare, cu o exceptie: in perioada de alaptare.

Proteina identificata este alpha-lactalbumina. Cercetatorii americani au observat ca in grupul cobailor - predispusi la cancerul sanului - carora li s-a administrat vaccinul, continand proteina alpha-lactalbumina asociata cu un adjuvant, nu s-a inregistrat nici un caz de boala.

In schimb, cobaii din al doilea grup, care au primit placebo, in totalitate au fost afectati de boala. In cadrul studiului, vaccinul s-a dovedit la fel de eficient si in cazul altor femele rozatoare.

De asemenea, vaccinul s-a administrat si la rozatoare diagnosticate deja cu cancer. Si chiar in aceste situatii, el a avut un efect terapeutic, inhiband tumoarea, fara a se inregistra vreo reactie inflamatorie. Totusi, trebuie subliniat ca sunt informatii experimentale pe cobai, care sunt inca departe de a fi extrapolate la femei.

Dupa aceste teste cu rezultate spectaculoase, autorii studiului au declarat cu entuziasm: vaccinul cu alpha-lactalbumina ar putea sa ofere protectie sigura si eficienta impotriva cancerului sanului la femei in perioada de premenopauza, cand functia de lactatie nu mai este necesara, dar creste riscul de a dezvolta aceasta boala.

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei, incidenta lui fiind in crestere. Anual sunt diagnosticate peste 250.000 de cazuri noi in Europa si aproximativ 175.000 in SUA. In lume, in fiecare an, peste 700.000 de femei mor din cauza acestei boli si se estimeaza ca 8%-9% din femei vor dezvolta cancer de san pe parcursul vietii.

In Romania, cancerul de san este cel mai frecvent diagnosticat si principala cauza de mortalitate prin tumori maligne la femei. Anual se inregistreaza 4.400 de cazuri noi, reprezentand 22,41% din totalul cazurilor noi diagnosticate, si 2.900 de decese, detinand 17% din totalul deceselor prin cancer la femei.

Citeste jurnalul.ro

Gabi Szabo isi mentine silueta cu mult sport... Iuliana Tudor: “Mananc multa ciocolata, dar niciodata prajeli”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x