- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
De ce este buna pentru mine?
Sfecla aduce multe beneficii sanatatii prin continutul ridicat de fibre, care s-a demonstrat in mai multe studii ca reduce procentul de colesterol cu 30% si il creste pe cel cunoscut drept „colesterol bun" - HDL.
Oamenii de stiinta britanici au publicat, acum cativa ani, un studiu care arata o scadere a tensiunii vasculare dupa doar o ora in cazul unor voluntari sanatosi care au baut suc de sfecla. Studiul a sugerat ca o substanta numita nitrat, care se gaseste in sfecla (precum si in alte alimente), odata ajunsa in organism se transforma in oxid nitric, care ajuta la reducerea tensiunii vasculare. De asemenea, sfecla contine si un nutrient, betaina, care ajuta corpul sa-si reduca nivelul de homocistina, o substanta considerata a fi unul dintre factorii provocatori ai bolilor de inima. S-a demonstrat ca betaina scade si nivelul de substante inflamatorii din organism, care de asemenea joaca un rol in provocarea bolilor cardiovasculare.
Nu arunca frunzele sau cotoarele de sfecla, acestea sunt extrem de nutritive, bogate in fier, acid folic si beta-caroten. Intr-un test pe cobai s-a demonstrat ca cei care au fost hraniti cu frunze de sfecla au fost in final mai sanatosi decat cei care nu au mancat asa ceva. Intr-adevar, in trecut, doar frunzele sfeclei se foloseau la mancare, in timp ce radacina purpurie tinea mai mult de domeniul medicinei naturiste.
Incearca ceva nou
Daca pana acum ai mancat doar salata de sfecla fiarta cu hrean si otet, te provoc sa cumperi niste capatani mici si proaspete, care se gasesc acum in orice piata. Acestea sunt mult mai fragede si mai savuroase odata gatite.
Curatate si taiate, sunt delicioase presarate cu seminte de fenicul si coapte (in felii sau cuburi se vor coace mai repede decat intregi). Cand se racesc, gusta-le alaturi de branza feta, patrunjel tocat si salata verde. Foloseste-le in tarte, risotto sau poti chiar incerca un suc alaturi de alte fructe si legume. Data pe razatoare, sfecla este un adaos exceptional la o salata verde. Ca mai toate legumele radacinoase, sfecla se poate transforma intr-o supa delicioasa, al carei gust dulce poate fi echilibrat cu seminte de chimen. Si nu uita sa porti manusi de cauciuc cand gatesti cu ea!
Citeste si Good Food Romania!
Foto: my-easy-cooking.com
Poluarea, corelata cu depresia si rezultatele slabe la invatatura... Cinci pacate zilnice care iti afecteaza sanatatea...