De asemenea, soia reduce colesterolul rau si, datorita betacarotenului (provitamina A) pe care il contine, previne cancerul de san. Acelasi aliment-minune combate atrofierea muschilor, dar si imbatranirea pielii.
Datorita acestor beneficii, nutritionistii recomanda ca soia sa nu lipseasca din alimentatia zilnica. Acesta este secretul de mii de ani al asiaticilor, care si-au protejat in acest fel sanatatea.
Bolile cardiovasculare
Prin fibrele pe care le contine, soia poate fi inclusa si in dieta diabeticilor. Sunt numeroase studiile care dovedesc faptul ca soia previne aparitia cancerelor, datorita isoflavonilor care inhiba dezvoltarea celulelor maligne.
De asemenea, soia reduce riscul bolilor sistemului osos si al afectiunilor cardiovasculare, protejeaza articulatiile si rinichii si imbunatateste circulatia sangvina.
Persoanele care mananca frecvent produse din soia au un sistem imunitar puternic datorita continutului ridicat de acizi grasi omega 3, acid alfa-linoleic, acizi grasi omega 6, proteine, fibre, minerale, vitamine (A, B2, B5, B6, C, D, E) si de acizi grasi nesaturati (care inlocuiesc colesterolul nociv).
Iar datorita continutului bogat in calciu, soia ajuta la prevenirea osteoporozei, iar produsele din soia fermentate au efecte probiotice, care ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor.
Excelente in perioada Postului
La ora actuala se gasesc o multime de preparate din soia, de la pateuri vegetale, crenvursti, maioneza vegetala la crochete vegetale si renumita "branza vegetala" tofu. Intrucat aceste produse nu contin ingrediente de origine animala, sunt consumate si preferate in special in perioadele de post, insa tot mai multe persoane le consuma si pentru detoxifierea organismului.
Tofu
Un aliment produs pe baza de soia este si tofu (branza de soia). Tofu are in compozitie boabe de soia, apa si produse de coagulare. Se prepara prin inchegarea laptelui de soia si scurgerea sa (cam la fel cu modul in care se produc branzeturile). Datorita continutului mare de calciu, tofu poate ajuta la prevenirea osteoporozei.
Citeste jurnalul.ro