- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Am descoperit ca nu conteaza dispozitivul folosit pentru bronzare artificiala, nu exista un dispozitiv sigur. Riscurile crescute la care ne referim sunt riscurile asociate cu bronzatul artificial in comparatie cu alte riscuri ce pot duce la aparitia melanoamelor", a explicat DeAnn Lazovich, de la University of Minnesota, care a condus studiul.
Potrivit Reuters, pentru a realiza studiul au fost examinati 1.167 de pacienti diagnosticati cu melanom, stilul lor de viata fiind comparat cu cel al altor 1.101 subiecti, dar care nu sufereau de cancer de piele.
Cercetatorii au interogat subiectii despre tipul de solar frecventat - de tipul UVA sau UVB. Astfel, s-a descoperit ca riscul de melanom era de trei ori mai mare la persoanele care foloseau solare ce emiteau UVB si de 4,4 ori mai mare la persoanele care frecventau solarele de tipul UVA.
Conform studiului, utilizatorii frecventi sunt cei care merg la solar mai mult de 50 de ore sau mai mult de 100 de sesiuni sau timp de mai bine de zece ani.
Directorul departamentului de dermatologie de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York, doctorul Allan Halpern a declarat recent ca, in Statele Unite ale Americii, cazurile de melanom sunt in continua crestere, iar probele arata ca majoritatea sunt legate de utilizarea solarelor.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a clasificat deja solarele ca fiind cancerigene, insa in America acestea sunt clasificate drept dispozitive medicale de clasa I, echivalentul apasatoarelor de limba.
Totusi, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a revazut clasificarea si a anuntat miercuri, 26 mai, ca orice aparat emitent de ultraviolete, folosit pentru bronzare, ar trebui evitat.