Te duci la cinematograf? Specialiștii au descoperit ce se întâmplă în corpurile celor care mers frecvent la film.
La vizionarea unui film, tipul secvențelor influențează compoziția aerului expirat, iar într-o sală de cinematograf aceste modificări sunt sincronizate. Circa 10.000 de spectatori au participat la acest experiment coordonat de o echipă germană de la Institutul Max Planck.
Într-o sală de cinematograf a fost proiectată o serie de scene de film, alternând secvențe comice, dramatice, de suspans, neutre etc. În sală au fost instalați captatori care au măsurat compoziția aerului ambiant - concentrațiile de bioxid de carbon și a circa o sută de compuși organici volatili.
Analiza arată că au intervenit schimbări semnificative la scenele de suspans și la cele comice, în proporții suficient de mari ca să se poată vorbi de modificări sincronizate între spectatori, în același fel la toate grupele (cu profiluri diferite) care au asistat la proiecții. Cercetătorii evocă "un răspuns previzibil la stimuli", audiovizuali în acest caz, cu efect asupra funcției respiratorii și a emisiilor de substanțe chimice, arată Agerpres.
Dincolo de această constatare, autorii studiului au în vedere implicații pe care le consideră importante. Astfel, în contextul în care multe studii se ocupă de indicii ale unor boli detectabile în respirație, trebuie să se țină seama și de aceste "interferențe emoționale". În cadrul experimentului din cinematograf, cel mai puternic răspuns a fost observat la scenele de suspans
Ce se întâmplă, de fapt, când ne amorţesc picioarele. De ce simţim acele „furnicături”?... Mănânci acest tip de pepene? Renunță sau vei avea mari probleme de sănătate...