Antena Căutare

TRĂIEȘTE SĂNĂTOS! Beneficiile și riscurile terapiei ANTIÎMBĂTRÂNIRE

Există hormoni ai tinereţii? După o anumită vârstă putem lua hormoni astfel încât să ne păstrăm tinereţea, frumuseţea, potenţa? Medicul primar endocrinolog Carmen Barbu ne spune ce înseamnă terapia antiage şi care sunt riscurile tratamentului cu hormoni

Există hormoni ai tinereţii? După o anumită vârstă putem lua hormoni astfel încât să ne păstrăm tinereţea, frumuseţea, potenţa? Medicul primar endocrinolog Carmen Barbu ne spune ce înseamnă terapia antiage şi care sunt riscurile tratamentului cu hormoni

Pe internet există numeroase anunţuri tentante cu tratamente care promit tinereţe fără bătrâneţe, însă ele se află la limita legalului. Invitată în platoul emisiunii "Trăieşte sănătos", medicul Carmen Barbu face puţină lumină în acest caz.

Bătrâneţea nu e o boală, ci o stare fiziologică. La nivel molecular se acumulează aşa-zisele "defecte", astfel încât organismul începe să funcţioneze cu probleme. Pentru evitarea acelor situaţii care vin odată cu îmbătrânirea: dependenţa, boala, invaliditatea, medicii au inventat terapia antiage, care are că scop nu neapărat prelungirea vieţii, ci, mai degrabă, creşterea calităţii acesteia.

Terapia antiîmbătrânire este un complex de terapii nutriţionale, de substituţie, inclusiv tratamente hormonale, care, asociate cu adoptarea unui anumit stil de viaţă, poate duce la scăderea efectelor neplăcute apărute odată cu înaintarea în vârstă. Principalii hormoni care ne ajută să ne păstrăm vigoarea tinereţii sunt: melatonina, hormonii sexuali (estrogen şi testosteron) şi hormonii de creştere.

Secreţia de melatonina are legătură cu ritmurile interne ale organismului, de aceea terapia cu acest hormon restabileşte bioritmul corpului, ducând la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Hormonii sexuali sunt asociaţi cu tinereţea deoarece hormonii estrogeni sunt secretați, la femei, până la vârsta menopauzei. Iar scăderea nivelului de testoreston, la bărbaţi, nu este legată de îmbătrânirea efectivă, ci are legătură cu anumite afecţiuni sistemice. Orice boală cronică poate să le scadă nivelul de testosteron pe perioada de activitate a bolii, iar după ameliorare, nivelul hormonului masculin îşi revine.Tratamentul cu testosteron are efecte salutare, însă prezintă şi riscuri precum: apariţia cancerului de prostată sau tromboze.

Un alt hormon faimos folosit pentru terapia antiîmbătrânire este hormonul de creştere, care schimbă compoziţia corporală a adultului. Înlocuirea masei musculare cu ţesut adipos, creşterea riscului de sindrom metabolic, accidente cardio-vasculare, hipertensiune, sunt afecțiuni specifice adulţilor cu deficit de hormoni de creştere. Iar soluția nu este întotdeauna tratamentul cu hormoni de creştere, acesta ducând la apariţia diabetului zaharat sau a cancerului.

Din cauza faptului că există riscuri care pot agrava starea de sănătate a pacientului, aceste tratamente hormonale ar trebui recomandate de medicul specialist. Deci nu există o reţetă universal valabilă privind tratamentul antiîmbătrânire.

Urmărește ediţia integrală a emisiunii "Trăieşte sănătos" pe AntenaPlay.ro!

PROFU' MENCI! Toamna avem verde pentru relaxare şi detoxifiere: Invată cum să prepari corect ceaiul verde!... "Energia" la cutie, pericol pentru sănătate: Băuturile energizante ne pot afecta GRAV organismul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x