Ca atare se modifica si tratamentul, o saptamana se iau doua antibiotice si, in paralel, dar pe parcursul a patru saptamani, se inghite si un medicament antiscretor. Acest medicament, ce inhiba pompa de hidrogen, scade surplusul de acid clorhidric din stomac, si face parte din clasa omeprazol.
Insa, intre timp, bacteria ulceroasa nu a stat cu bratele incrucisate, ci s-a smecherit, capatand rezistenta la unele antibiotice. Claritromicina nu prea mai ataca bacteria, care a devenit rezistenta la acest antibiotic. Astfel incat s-a inlocuit cu un alt antibiotic. Insa Helicobacter pilori a ramas vulnerabil la amoxicilina.
Razboiul este greu. Tocmai de aceea, s-a mai pus la punct o strategie de lupta cu bacteria provocatoare de ulcer. Cele sapte zile de tratament cu antibioticele s-a prelungit, acum cele doua antibiotice se dau chiar doua saptamani, iar omeprazolul destinat micsorarii secretiei acide se inghite tot patru saptamani.
Acest medicament antisecretor nu numai ca imputineaza acidul clorhidric in care se simte bine bacteria, ba mai mult, omeprazolul ataca chiar invelisul bacteriei Helicobacter pilori.
A treia arma noua de lupta cu bacteria acuzata de ulcer este aceea ca, dupa cateva zile de tratament, se schimba perechea de antibiotice pentru a nu-i da posibilitatea bacteriei Helicobacter sa capete rezistenta la antibiotice.
De altfel, s-au descoperit si analize care sa stabileasca exact ce antibiotic este eficient impotriva bacteriei unui anume pacient. Dar aceste teste sunt scumpe si se executa doar in reteaua privata.
Citeste jurnalul.ro
Yoga ajuta bolnavii de cancer... VIDEO / Dieta cu mancare de bebelusi. Minune sau boala?...