Intre cele doua modalitati de imunizare nu exista nici o diferenta. In plus, plasturele cu rol de vaccin reprezinta o modalitate extrem de utila, deoarece rezolva multe dintre problemele logistice proprii unei vaccinari in masa, in special, in cazul unei pandemii gripale.
Culmea este ca acele, adica tocmai elementul care induce teama de seringa, nu au disparut total din noua metoda de vaccinare. Cu diferenta ca ele abia sunt vizibile ochiului: ele masoara aproximativ 650 micrometri, respectiv 0,65 mm. Cand plasturele - care contine 100 de asemenea ace microscopice - este aplicat pe piele, deocamdata la rozatoare, aceste ace se dizolva si elibereaza vaccinul continut.
Pielea, fiind un organ cu foarte multe celule implicate in raspunsul imunitar, este aleasa frecvent pentru vaccinare, precizeaza Mark Prausnitz, unul dintre autorii studiului publicat recent in revista Nature Medicine (AOP).
Cercetatorii au comparat pe trei grupe de rozatoare vaccinul antigripal administrat prin plasture si, respectiv, prin injectie intramusculara clasica. Unul dintre grupuri a primit un plasture cu microace fara vaccin. Dupa aproximativ o luna, toate rozatoarele au fost contaminate cu virusul gripal.
Rozatoarele vaccinate au scapat de boala, iar cele nevaccinate au facut gripa. In cadrul aceluiasi studiu, cercetatorii au procedat la vaccinare abia dupa trei luni de la inocularea virusului. Ei au inregistrat un raspuns imunitar superior la rozatoarele vaccinate cu ajutorul plasturelui, comparativ cu seringa.
Superioritatea consta in eficienta cu care a fost eliminat virusul din plamani. In prezent, cercetatorii sunt preocupati sa descifreze mecanismul prin care "memoria" imunitara pare mai buna in cazul vaccinului cu plasture, decat in cazul celui administrat intramuscular.
Administrarea vaccinului prin plasture este deocamdata in faza testelor pe rozatoare. Dar in momentul cand se va reusi extinderea cu rezultate concrete si la om, vaccinul-plasture va rezolva multe probleme legate de gestionarea acelor folosite, va pune punct refolosirii unor ace etc. In plus, este mult mai usor sa conservi vaccinul-plasture, deoarece substanta aflata in acele microscopice este liofilizata (eliminata apa si congelata).
foto: picasaweb.google.com
VIDEO / Pepenele verde - gustare de vara si terapie pentru organism... Tratament de succes impotriva cancerului sanguin...