Orasul-monument
Barcelona ofera o oportunitate unica pentru turisti, aceea de a se plimba de la ruinele romane spre cetatea medievala, ori spre orasul modern cu bulevardele sale deschise, care pleaca din centrul orasului spre malul marii. Las Ramblas este un exemplu ilustrativ - strada se termina in portul vechi, unde o statuie a lui Cristofor Columb iti arata marea. In apropiere se afla Muzeul Maritim, care iti prezinta istoria vietii din Marea Mediterana, dar poti vizita si cel mai mare acvariu din zona. Pasul urmator este sa vizitezi Ciudad Vella, vechiul centru istoric al orasului. Este celebru pentru cartierul Barri Gotic, cu stradute inguste si intortocheate, foarte apreciate de turistii care le strabat aproape tot timpul anului. Acolo, fiecare casa sau alee au propria poveste. Daca nu ai timp, viziteaza neaparat macar Casa de la Musica Catalana, Catedrala, Esglesia del Pi. Toate cladirile sunt bine asezate, toate in armonie cu strazile largi si frumos trasate. Trebuie sa stii ca planul urbanistic al orasului a fost elaborat de arhitectul Ildefons Cerda inca din 1856 si este contemporan cu cel al Parisului.
Prea nebun pentru vremea sa
Ai ghicit, este vorba de Antonio Gaudi! Acum 126 de ani a inceput sa construiasca Sagrada Familia, o catedrala atat de complexa incat se lucreaza si astazi la ea. Macaralele, schelele si baracile nu te vor deranja, nu ti se vor parea din alt peisaj; detaliile decoratiilor sunt insa mai mult decat spectaculoase. La fel, scara bisericii este coplesitoare, iar piatra fatadelor da un aspect apasator, spre deosebire de celelalte cladiri proiectate de Gaudi, mult mai exuberante, mai stralucitoare - casele Milla si Batlo.
Mergi apoi in Parcul Guell, proiectat tot de Antoni Gaudi. Este cel mai cunoscut din Spania. De la mozaicurile colorate armonios, casute care arata ca si cand ar fi fost facute din turta dulce, pana la peisaje ce par din alta lume, cu sculpturi din piatra si structuri suprapuse, Parcul Guell are o frumusete ciudata, iesita din obisnuit. O sa gasesti si casa in care a locuit arhitectul o buna parte din viata, inca plina cu schite sau obiecte facute chiar de el.
In Barcelona mai sunt doua parcuri interesante, „Parc del Guinardo" si „Parc de la Ciutadella". Din ultimul, langa Palatul Expozitiilor, se deschide o frumoasa panorama asupra orasului. Se poate urca mai departe spre Fortareata Montjuic, un alt obiectiv turistic impresionant.
Spectacol de strada
In Placa d'Espanya vei gasi fantanile cantatoare (in fata Muzeului de Arta), dar si turnurile venetiene. Odata cu caderea serii, fantanile se lumineaza si danseaza pe muzica clasica, intr-un spectacol fascinant. Aici se strang mii de oameni care stau pur si simplu ca la teatru asteptand sa inceapa... „programul". Pentru amatorii de shopping exista Ramblas, cea mai cunoscuta strada din oras, plina de magazine, mimi, pasari de vanzare, terase si, evident, turisti. Ramblas nu adoarme niciodata.
Si pentru ca in Barcelona sunt zeci de lucruri care merita vazute, dar pe care nu le putem cuprinde aici, iti mai amintesc de Muzeul Militar, stadionul olimpic, sau de telecabina care te ajuta sa treci peste port pentru a ajunge mai repede pe plaja.
Apropo, daca vrei sa te duci la plaja, nu alege locurile centrale, ci zonele de dincolo de satul olimpic - sunt mai putin aglomerate, nisipul e mai fin, iar terasele sunt excelente.
Cat ne costa
Evident, in Barcelona nu este nicio problema in a gasi cazare la preturi bune. O camera dubla, la trei si patru stele, costa intre 60 si 120 de euro pe noapte. Daca vei apela la agentiile specializate, un sejur de trei zile costa intre 280 si 350 de euro - inclusiv transportul cu avionul si micul dejun.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: Hepta