- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Podgoriile si cramele din Malta organizeaza tururi si degustari, si, in functie de sezon, poti vedea integral procesul de fermentare si imbatranire al vinului. Esti invitat sa degusti si sa cumperi vinurile malteze. Daca nu ai timp pentru o incursiune enologica, iata care sunt bauturile traditionale malteze si de ce ar trebui sa le incerci!
Kinnie este, fara dubiu, bautura emblematica a Maltei. Naturala, racoritoare, acidulata, cu gust dulce-amarui, bautura nealcoolica a aparut in 1952, ca o alternativa la nenumaratele “cola” lansate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Este obtinuta din portocale amare (un hibrid intre pomelo si mandarine) si mai multe ierburi aromatice (vanilie, rubarba, ginseng, anason si lemn-dulce), care dau gustul usor amarui, ce potoleste setea. O poti bea simpla, cu o felie de portocala, sau o poti folosi la preparea cocktailurilor sau in amestec cu bauturi alcoolice.
Producerea vinului are o istorie milenara, inca de pe vremea fenicienilor. Maltezii produc vin alb, rosu, roze, in special din soiurile locale de struguri, cum sunt Girgentina si Gellewza. Daca vrei sa cumperi cateva sticle de vin, alege Marsovin si Delicata, care sunt de foarte buna calitate, la un pret rezonabil. Ca si la noi, multi maltezi produc acasa vinul, din recolta proprie, si vand surplusul in magazinele locale. Daca esti fan al vinurilor preparate in casa, testeaza-le cu toata increderea! Incearca un vin rosu, Ġellewza Binġemma, la traditionala tocana de iepure, iar la preparatele din peste sau fructe de mare ia un Girgentina Tas-Santi.
Celebra bere malteza Cisk isi leaga numele de un… bancher! Giuseppe Scicluna, caruia i se spunea Cisk, pentru ca-i placea sa-si plateasca facturile cu cecuri, nu cash, cum se obisnuia pe atunci. Acesta a detinut prima banca privata din Malta si a preluat, in 1928, operatiunile unui client care voia sa produca bere. Si asa a aparut faimoasa bere aurie, usor amaruie, cu spuma densa, care a castigat de-a lungul vremii multe premii si care este apreciata de localnici si de turistii care viziteaza Malta. Testeaza-i gustul cu niste pastizzi alaturi, sau racoreste-te cu un Cisk simplu, pe marginea piscinei. O sticla de 500 de ml costa cam un euro in supermarket, iar in baruri cam trei euro.
Malta este renumita si pentru lichiorurile care au o aroma unica, precum lumincetta ta' Mari. Exista lichior de pere, de pomeganate, de migdale, smochine, dar si din fenel sau miere! Excelente, de savurat la cafea!
Hotel Seashells Resort at Suncrest 4* - de la 521 Euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopti cazare cu all inclusive, asistenta turistica. Malta Travel, www.malta.ro tel. 021/318.59.93
De Catalina Alberti