Celebru pentru Mausoleul din Halikarnas (numele antic al Bodrumului), orasul traieste, azi o viata moderna, subliniata si de existenta, aici, a celei mai mari discoteci in aer liber din Europa.
Intre vizitele de neocolit in Bodrum se numara cea in port, unde sunt ancorate iahturi luxoase si de unde putem pleca in croaziera pe Marea Egee. Amfiteatrul antic din Bodrum ofera o vedere extraordinara asupra orasului si a castelului medieval, construit de cavalerii ordinului cruciat Sf. Ion (cavalerii Ioaniti).
Un magnific muzeu de arheologie submarina, situat in acelasi perimetru si unic in felul sau, ii va bucura pe cei interesati de astfel de explorari. Zidurile castelului, ornate cu ecusoane ale marilor maestri ai ordinului, sunt placate cu pietre din marmura verde, recuperate din ruinele mausoleului.
Intr-adevar, Bodrum a fost construit pe ruinele fostului Halicarnas, unde s-a inaltat, timp de 16 secole, pana cand a fost distrus de un cutremur, mormantul regelui Mausol (de la al carui nume provine si denumirea acestui tip de edificiu funerar).
Mausol domnea, in secolul al IV-lea i.Hr., peste Caria, o parte a vechiului imperiu persan, iar mormantul, conceput de sotia sa, Artemisa, a fost terminat trei ani dupa moartea regelui si un an dupa moartea sa.
Edificiul rectangular era inalt de 45 de metri si avea mai multe niveluri. La baza, se afla camera funerara si sarcofagul; deasupra, 36 de coloane sustineau o piramida si o platforma cu o cvadriga din marmura trasa de patru cai.
O alta frumoasa priveliste asupra orasului Bodrum, asezat pe peninsula cu acelasi nume, o avem de pe colina pe care au ramas constructiile catorva mori de vant din secolul al XVII-lea.
Asezate cu fata la nord-vest, pentru a primi in plin vanturile de coasta, aceste sapte mori, din care numai doua mai sunt in conditii bune, au fost facute din piatra si din lemn si au fost folosite, ultima data, in anii 1970, pentru macinarea cerealelor localnicilor.
Morile de vant din Bodrum, ca si altele, din Turcia, sunt in plin proces de restaurare, pentru a fi redate circuitului turistic.
Preocuparea pentru turism e pregnanta la Bodrum. Un exemplu: la capatul unei strazi de aproape doi kilometri pe care sunt asezate baruri dupa baruri, cafenele si restaurante, se afla cea mai mare discoteca in aer liber din Europa, numita, cum altfel?
"Halicarnas", in care intra, in fiecare noapte, pana la 5000 de persoane. "Disco Halicarnas" e un simbol al Bodrumului si tinde sa devina un simbol al Turciei exuberante si moderne.
In paranteza, fie spus, ca Turcia se modernizeaza, am putut intelege si din mesajul transmis, sambata, de tinerii interpreti pe care i-am vazut in finala "Eurovision" de la Oslo. Avand o localizare excelenta, Discoteca Halicarnas beneficiaza de cei mai buni cantareti si DJ, de spectaclole de inalta clasa, de showuri si de servicii de lux.
Discoteca e un loc aglomerat in sezonul de vara, cu toate ca taxa de intrare este de 20 de euro, in care e inclusa o bautura. Aici, o bere locala costa 5 euro, iar una de import, circa 10 euro.
Programul discotecii este intre orele 23-05 si ofera surpriza ca, in ultima parte a programului, sa-si cufunde vizitatorii intr-un strat de spuma gros de un metru, sub care miscarile dansatorilor se ascund vederii...
Citeste si Jurnalul National
Foto: www.propertiesinbodrum.co.uk
www.bodrumturkeytravel.com