Fie că vorbim despre dansul ploii, de procesiunile închinate Învierii Domnului, de paradele cu care în satele de munte, de festivalurile culinare sau de simplul ospăț din ziua Paștelui, obiceiurile și tradițiile insularilor din Thassos sunt absolut uluitoare.
Localnicii respectă cu sfințenie tradițiile, considerând ziua de Paște cea mai mare sărbătoare de peste an, pe care o așteaptă cu o mulțime de datini străvechi, care nu s-au schimbat deloc in ciuda timpurilor moderne.
Înaintea marii săptămâni, copiii pornesc din casă în casă, purtând efigia simbolică a lui Lazăr, ținând în mâini coșulețe cu flori de primăvară și fredonând cântece bisercești. Cei mici sunt răsplătiți cu ouă pe care le vopsesc în roșu, cu smochine, măsline, sau cu celebrii biscuiți în formă de om, numiți Lazaruți.
Săptămâna mare este plină de evenimente străvechi, când localnicii încep pregatirea pentru Învierea Domnului. Luni și marți se țin de curățenie și merg la preot pentru spovedanie, miercuri calcă pragul bisericii pentru a fi unși pe frunte cu untdelemn de măsline, iar de joi încep să gătească bunătățile pentru masa de Paște. Bucătăresele prepară cu drag vestita supă de miel, pâinea-cozonac în mijlocul căreia se pune un ou roșu, simbolizând sângele Domnului, și vopsesc ouă. Femeile păstrează primul ou roșu scos de la fiert, tot anul la icoană pentru a fi vegheați de rău.
Și în Thassos, ca pe oricare altă insulă grecească, vinerea mare este ziua doliului. Sătenii își agață la ușă o batistă roșie pentru a împărtăși suferința cucificării, iar copii merg să se dea pe sub Epitaf, o masă mare impodobita cu flori. Seara, preoții pornesc cu Epitaful în procesiuni peste tot pe insulă, înconjurând orașele și satele cu lumânări aprinse și cântece. Fiecare casă are aprinse la ferestre lumânări și tămâie, parfumând insula cu un miros sublim.
În noaptea de Înviere, sătenii merg la biserică pentru a lua lumină, iar după slujbă are loc Arderea lui Iuda , un eveniment plin de obiceiuri, când localnicii fac un foc mare care simbolizează curățirea sufletească, și dau focuri de artificii. Masa de Paște este bogată în delicii tradiționale și nelipsitul vin. A treia zi de Paște, are loc un alt important festival thassosian de primăvară, așa numitul dans al ploii, pentru ca luna să fie plină de precipitații.
de Mădălina Isar
Tarife de la 139 euro + 399 lei/persoana, 3 nopti de cazare la hotel de 3* cu mic dejun+cina, Masa festiva de Paste, transport cu autocarul, transferuri, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro , call center 021-9407.