Antena Căutare

Colosseumul - grandoarea civilizatiei romane

Amfiteatrul Flavius este cel mai mare si impunator in lumea romana, dar si cel mai faimos monument din Roma, cunoscut si sub numele de Colosseum. Inceput de imparatul Vespasian din familia Flavia, a fost deschis de fiul sau Titus in 80 A.D.

Ceremonia a fost foarte ostentativa si a durat o suta de zile, timp in care oamenii au vazut lupte impresionante, spectacole si vanatori la care au fost ucise mii de animale (5.000 a estimat istoricul Suetonius). Pentru deschidere, zona arenei a fost umpluta cu apa pentru unul dintre cele mai fantastice evenimente din acele timpuri "naumachias" - simularea unor batalii din trecut, ce ai avut loc pe mare.

Colosseumul este una dintre cele mai impunatoare structure antice. Imagineza o constructie complet alba, avand o forma eliptica ce permite prezenta mai multor spectatori. Avea patru etaje; primele trei aveau cate optzeci de arcuri fiecare; arcurile de la etajele doi si trei au fost decorate cu statui impunatoare.

Ce vedem in ziua de astazi este doar scheletul a ceea ce a fost cea mai mare arena din lume. Trei cincimi din partea exterioara de caramida lipsesc. In Evul Mediu, atunci cand nu era folosit, Colosseumul a fost transformat intr-o sursa de marmura, piatra si fier folosite de catre papi pentru a construi Palatul Barberini, Piazza Venezia si Sf. Petru. Gaurile ce pot fi vazute in coloane sunt cele ramase in urma extractiilor facute de romani, in scopul folosirii materialului la alte constructii.

Amfiteatrul putea sustine in jur de 70.000 de spectatori, iar scaunele erau inclinate in asa fel incat oamenii sa poata avea o vedere perfecta de oriunde ar fi stat. Intrarea era libera pentru toti cetatenii romani, dar locurile erau impartite in fuctie de statutul social, cele mai importante fiind bineinteles cele din fata.

Articolul continuă după reclamă

Dupa secolul VI, odata cu declinul imperiului, Colosseumul a fost abandonat si a fost pe rand folosit mai apoi ca loc de intalnire pentru tot felul fratii, a servir ca spital si chiar cimitir. Incepand cu Evul Mediu, el a reprezentat una dintre minunile lumii si ale civilizatiri romane, atragand turisti de pretutindeni.

A fost amenintat cu demolarea de catre Sixtus al V-lea din motive de planificare a orasului, a fost declarat monument sacru dedicat patimilor lui Hristos de catre Benedict al XIV-lea si i-a fost adauga o cruce pe un piedestal, ca un simbol al suferintelor la care au fost supusi martirii crestini.

Foto: letsgo-europe.com

VIDEO! Cimitir medieval descoperit sub Cetatea de Scaun a Sucevei... VIDEO! Sibiu, orasul diversitatii religioase...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x