Nou si vechi deopotriva
Odata ajuns in Dubrovnic, vei fi fascinat de atmosfera "incarcata" de istorie, precum si de diversitatea peisajelor si a numeroaselor posibilitati de relaxare. Orasul vechi este de o frumusete aparte, muzeele si bisericile iti vor capta interesul, cu siguranta.
Daca vizitezi biserica St. Blaise construita in stil baroc intre anii 1.705 si 1.717 de arhitectul venetian M. Gropeli, ai ocazia sa admiri statuia din aur a Sf. Blaise tinand in mana un model al orasului din secolul XVI, acesta fiind totodata si patronul spiritual al localitatii. Nu rata catedrala Dubrovnik. Prima oara a fost construita intre secolele XII - XIV, dar a fost distrusa de marele cutremur din 1667. Cea din zilele noastre dateaza din secolul al XVIII-lea.
In centrul pietei dintre Palatul Sponza si Biserica Sf. Blaise se afla Columna lui Orlando simbolizand dorinta de libertate a acestui loc. De asemenea, si palatul merita vizitat. Este o combinatie armonioasa intre stilul gotic si cel renascentist. Zidurile cetatii Dubrovnik reprezinta cu adevarat o atractie. Sunt printre cel mai bine intretinute din Europa si au fost un adevarat scut de aparare a independentei orasului. Are o lungime de 1.940 de metri si o inaltime de 25 de metri, a fost construit intre secolele VIII-XVI si inconjoara intreg situl istoric.
Din anul 1979, centrul istoric al orasului Dubrovnik a fost inclus in patrimoniul UNESCO. Cetatile Minceta si Bokar, dar si numeroasele localuri, cat si multitudinea de evenimente care au loc anual aici, fac ca Dubrovnikul sa fie alegerea perfecta pentru petrecerea unei vacante reusite. O alta atractie este bucataria croata, cu diversele sale delicatese, multe inspirate de la italieni - rizot (orez cu fructe de mare), manistra (supa minestrone) si buzara (languste in sos tomat).
sursa: Revista Felicia
foto: niceeynice.wordpress.com
Skyros – o nestemata a Marii Egee... Cetatea Alba, perla pierduta a lui Stefan cel Mare...