Se crede ca aici se gasesc relicvele apartinand lui Sfantul Ioana Botezatorul, dar si cele ale Sfantului Zaharia, tatal acestuia. Gandzasar a fost resedinta preotilor catolici ce u apartinut bisericii armene apostolice incepand din anul 1.400 si pana in 1816, acum fiind resedinta Arhiepiscopului Artsakh.
Manastirea este cunoscuta inca din secolul 10. Constructia catedralei lui Sf. Ioan Botezatorul a inceput in 1216, sub patronajul printului armean al Khachen-ului, Hasan-Jalal Dawla si a fost terminata in 1238 si sfintita pe 22 iulie 1240. Complexul este protejat de pereti inalti, iar in interiorul sau se gaseste catedraka Sf. Ioan, construita intre 1216 si 1238.
Clopotul acestui dom este realizat in basorelief, reprezentand scene ale crucificarii, cu Adam si Eva si doi preoti care tin deasupra capului un model in miniatura al manastirii, pe care o ofera lui Dumnezeu. Basorelieful a fost comparat cu sculpturile complexe din Aghtamar, iar unii istorici considera ca aceasta constructie este una dintre cele mai de seama opere arhitecturale ale Armeniei.
Anatoly L. Yakobson, un istoric rus specialist in arta medievala, a descris Gandzasar ca pe o "perla a artei arhitecturale...acest monument unic de arhitectura medievala si o sculptura monumentala ar trebui considerat o enciclopedie a artei armene din secolul 13". Catedrala are numeroase lucruri in comun cu alte doua biserici ale unor manastiri armene, construite si ele la mijlocul secolului 13: manastirea Hovhannavank si Harichavank.
Foto: museumsyndicate.com