Un concediu ideal
Budva este una dintre cele mai vechi asezari de pe Coasta Adriaticii. Renumita printre turisti, acesta isi trage numele din tragediile lui Sofocle. Se spune ca fiul regelui fenician Agenor, Cadmus, fiind exilat din Teba, a sosit in Budva cu o pereche de boi, animale care, se pare, au influentat numele localitatii.
Trecutul istoric al localitatii il vei gasi in Orasul Vechi si este bine reprezentat de fortareata orasului, numita si „Citadela" (dateaza din secolul al IX-lea), Muzeul din Budva si, nu in ultimul rand, Biserica Sf. Sava ale carei fresce dateaza din secolul al II-lea.
Aflata in apropiere, statiunea Becici te imbie cu plaje cu nisip fin, sporturi nautice, dar si cu petrecerea unor momente de relaxare la cafenelele si restaurantele de pe promenada. Plaja lunga de doi kilometri, coasta strajuita de dealuri impadurite, vinurile parfumate servite alaturi de gustari traditionale asigura ingredientele unei vacante reusite.
Ospitalitate, cuvantul de ordine
Herceg Novi este unul dintre cele mai tinere orase de pe Coasta Adriaticii, Novi insemnand Nou. Specifici zonei sunt copacii de mimoza, vegetatia luxurianta, arhitectura veche si cetatile sale, dar, cel mai frumos este modul in care localnicii isi prezinta asezarea: „Exista orase mult mai vechi decat Herceg-Novi. Exista locuri mai frumoase si mai luxoase. Exista orase dupa care tanjim, ca dupa ceva indepartat, de neatins... Dar niciun oras nu te va face sa te simti bine-venit asa cum reuseste Herceg- Novi."
Adiere medievala
Kotor este cea mai mare asezare medievala din Muntenegru, iar datorita frumusetii sale a fost denumita „Mireasa Adriaticii" sau „Venetia Nordului". Stradutele inguste, presarate cu monumente medievale incrustate cu ornamente descriu insemnele epocilor apuse. Bazilica crestina descoperita sub biserica Sf. Marija Koledjate dateaza din secolul al VI-lea. In secolul al XI-lea, Kotor avea deja un protector: Sf. Tripun, in cinstea caruia a fost construita catedrala care a devenit simbol al orasului.
Un loc de poveste
Sveti Stefan este mai bine de 40 de ani o statiune cu renume a Muntenegrului. Un fost satuc ai carui locuitori traiau din pescuit si cultivarea maslinelor a devenit un loc preferat de oameni politici, staruri si sportivi celebri. Istmul care leaga tarmul de aleea de promenada si cele trei biserici - Sf. Stefan, care a dat numele insulitei, Biserica Alexander Nevski si, cea mai mica dintre ele, asezata la intrarea in oras, inchinata „Schimbarii la Fata" - dau acestui loc o imagine de basm.
Cat ne costa
Pretul unui sejur de sapte zile este cuprins intre 200 si 350 euro de persoana. Include cazarea si doua mese pe zi. O noapte de cazare costa intre 20 si 70 euro de persoana.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: bestofboka.com, in-booking.com