Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:00Film: Maleficent

FOTO! Statuile vesele - atractia Bratislavei

Multi dintre cei care au scris istorie, indiferent de domeniu, au fost rasplatiti de cele mai multe ori cu o statuie. Chipurile turnate in bronz ale lui Napoleon Bonaparte, Charlie Chaplin, Carol I sau Mihai Eminescu sunt recunoscute si admirate in parcuri sau pe alei care le poarta numele. Intotdeauna am crezut ca pentru a avea statuia ta trebuie sa fi facut ceva maret, dar mi s-a demonstrat inca o data ca totul este posibil. In Bratislava, de pilda, puncte turistice cu mare priza la public sunt cele patru statui ale unor ilustri necunoscuti care amintesc trecatorilor de povesti de dragoste pline de romantism sau de trasnaile celor pe care ii intruchipeaza: un soldat din armata franceza, un gentleman nebun, un paparazzi si un curatator de canale.

Napoleon apare in istoria Bratislavei in doua momente importante: in anul 1805 cand a vizitat capitala Slovaciei si in 1809 cand a asediat Castelul Devin din apropiere. In amintirea celor doua momente, in centrul orasului, Hlavne namestie, a fost ridicata statuia unui soldat din armata franceza care poarta acelasi tip de palarie pe care o purta conducatorul lor la vremea respectiva. Legenda spune ca soldatul ranit, pe nume Hubert, s-a indragostit de o asistenta din Bratislava, a ramas acolo si a inceput sa produca vin spumant dupa o reteta traditionala franceza. Astazi, numele celui mai renumit vin spumant din Slovacia este Hubert.

O alta statuie il intruchipeaza pe Schone Naci sau Beautiful Ignaz, un barbat care a trait in Bratislava la inceputul secolului XX. Trecut de prima tinerete, Naci era nebun si conform zvonurilor cauza ar fi fost o iubire neimpartasita. Desi era foarte sarac, barbatul care primea mancare de la cunoscuti se imbraca foarte elegant si colinda strazile Bratislavei salutand trecatorii in timp ce isi scotea politicos jobenul, iar doamnelor le oferea deseori flori. Patruzeci de ani s-a plimbat Schone Naci pe strazi, iar astazi locul in care se afla statuia sa este unul dintre cele mai vizitate din capitala slovaca.

O statuie recent aparuta in Bratislava este a unui paparazzo asezat la intrarea unuia dintre cele mai cunoscute restaurante din oras. Fotograful este astfel pozitionat incat da impresia ca vrea sa faca poze fiecarei persoane care intra sau iese din restaurant.

2011/10/02//389419-bratislava3.jpg

Fara sa faca parte din elita Bratislavei sau sa aiba vreo poveste iesita din comun, Cumil, curatatorul de canale, a reusit sa ramana in istorie si chiar sa aiba propria lui statuie. De altfel, bustul lui vesel care iese dintr-un canal este cea mai cautata, si iubita opera de arta din capitala slovaca. Despre el se spune ca obisnuia sa plece de la munca si sa iasa din canal pentru a se uita sub fustele femeilor. Pozitionata la intersectia dintre doua strazi, statuia lui Cumil a fost avariata de doua ori de catre soferii neatenti, astfel incat astazi are propriul semn rutier care avertizeaza: „Om la lucru".

Vezi GALERIA FOTO mai jos!

Citeste si Jurnalul

FOTO: Jurnalul

Recomandari