Era un oras sinonim cu pacatul, cabaretul, lacomia, afaceri ilicite, prostitutie, droguri si absint. Apoi a fost Parisul brutalitii sin insurectiei politice cu revolutiile din 1830 si 1848.
Se vorbeste astazi despre cat de frumos este Parisul, de parca planul urban si fatadele strazilor transmit armonie si bineinteles, iubire, desi arhitectura sa aminteste de un oras planificat in mod dictatorial.
Sa nu uitam de reconstructiile care au avut loc in timpul lui Napoleon al III-lea si ale lui Hausmann, demolarea nemiloasa a cartierelor, evacuarea a mii de oameni, fraudele, coruptia si risipa care s-a facut pentru transformarea sa. Transformare care a inspirat apoi alti dictatori, cum ar fi in Romania, a carei capitala a luat chipul Parisului.
Apoi a aparut Robert Doisneau, un fotograf francez ce colinda strazile Parisului in anii 30-50 si folosindu-se de aparatul sau Leica, obisnuia sa surprinda imagini alb-negru, elegante, frumoase, romantice ale orasului. El a fost un pionier al fotojurnalismului.
Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale sale se numeste "Sarut langa Hôtel de Ville" si intruchipeaza imaginea romantismului: un cuplu sarutandu-se pe o strada aglomerata din Paris.
Orasul vazut prin ochii popularului fotograf a capatat astfel noi semnificatii. Iar Doisneau a fost intr-adevar prolific in oferirea a cat mai multe imagini din viata de zi cu zi a parizienilor, momente suprinse cu gingasie, umor sau ironie.
Foto: masters-of-photography.com
FOTO! Top 5 paradisuri pe Pamant!... Top 5 excursii europene cu trenul...