Hotelul de gheata din Jukkasjarvi, Suedia
Situat in satul Jukkasjarvi, la 200 km de Cercul Arctic din Suedia, primul hotel de gheata a fost ridicat in 1980 si de atunci, construirea lui anuala a devenit o traditie. Intial a fost destinat nu locuirii, ci gazduirii unei expozitii pe perioada uneui sezon. Insa apoi, organizatorii au venit cu o idee grozava: sa pastreze constructia intregul an si sa comercializeze conceptul.
Intr-o noapte, un grup de turisti straini, echipati cu blanuri de ren si saci de dormit, au decis ca ar fi o idee buna sa foloseasca igluul pentru a dormi in el. A doua zi a afirmat ca senzatia a fost unica, iar ideea realizarii unui Icehotel s-a si nascut pe loc.
In interiorul hotelului este destul de racoros. Indiferent de temperatura de afara, inantru sunt mereu intre -8 si -5 grade Celsius. Dormitoarele au in loc de paturi blocuri de gheata, acoperite cu blanuri si piei de animale, dar si saci de dormit.
In ultimii ani, la designul hotelului de gheata au colaborat artisti locali, arhitecti si studenti, iar raul Torne din apropiere a facut partea sa de munca, el fiind cel care produce gheata. Costurile construrii lui depind de la an la an, in functie de cei care contribuie la realizarea lui.
Muzeul Aurora Ice, Chena Hot Springs, Alaska
Muzeul Aurora Ice se gaseste pe terenul rezortlui Chena Hot Springs si este singurul hotel de gheata din SUA. Campionul la sculptura in gheata Steve Brice a fost cel care i-a realizat designul in urma cu zece ani si este una dintre cele mai mari realizari ale sale.
In acest hotel, totul este din gheata: paturile, scaunele, tejghelele si paharele. Vizitatorii nu trebuie neaparat sa petreaca noaptea aici, pot veni doar pentru a servi un martini rece. Dar pentru cei mai temerari exista haine de iarna pregatite si blanuri, iar ei pot avea acces la o camera in hotelul normal din zona, in caz ca se razgandesc.
Probabil cea mai remarcabila caracteristica a sa sunt sculpturile de gheata care sunt de dimensiuni impresionante si care troneaza pe cate un piedestal in holul principal. Zona este una propice observarii Luminilor Nordice, care reprezinta o atractie atat pentru turisti, cat si pentru localnici.
Hotelul Alta Igloo, Norvegia
Daca ai in minte un hotel de gheata in stil rustic, cazeaza-te la Alta Igloo din Norvegia, situat in coltul cel mai de nord al tarii. Camerele nu sunt foarte mari sau inalte, ceea ce poate reprezenta o problema pentru persoanele claustrofobe. Cu toate acestea, experienta de a dormi intr-un iglu sub stralucirea aurorei boreale este o experienta de neuitat.
In afara de cele 80 de paturi, in hotel se gaseste si o galerie, un bar, dar si o capela de gheata. Sculpturile sunt realizate cu atata maiestrie incat daca nu le-ai atinge pentru a vedea ca se topesc, nu ai realiza ca sunt din gheata. Exista si o parte incalzita a hotelului unde se gasesc toaletele, camerele de schimb, dusurile si sauna.
Norvegienii sunt stricti in ceea ce priveste programul, iar sauna este incalzita in fiecare dimineata la ora 7. Turistii se pot plimba pe strazile orasului Alta. Iubitorii de friptura pot trece pe la Han Steike, considerat una dintre cele mai bune macelarii din Norvegia, care ofera si mancaruri cu carne delicioase.
Foto: multemusic.com
Hotelul de la gheata de la Balea se deschide pe 22 decembrie... Templele si piramidele vor disparea din cauza incalzirii climatice...