Antena Căutare

Iasi, orasul simbol al Romaniei

Iasiul este un centru educational remarcabil dar si arhitectonic - Biserica Trei Ierarhi si neo-goticul Palat al Culturii, locul in care se afla patru muzee: al Istoriei, Tehnologiei, Etnografiei si al Artei.


Anual, la mijlocul lunii octombrie, un festival extraordinar este organizat de catre municipalitatea locala: „Sarbatorile Iasului". Atunci are loc si pelerinajul la moastele Sfintei Paraschiva.

Uneori, chiar si un milion de persoane din tara si strainatate vin in pelerinaj. Legat de acest lucru, trebuie sa stii ca „Manastirea cu Biserica Trei Ierarhi", locul unde au fost tinute initial moastele Sf. Parascheva, este considerata cea mai frumoasa ctitorie a domnitorului Vasile Lupu si, in acelasi timp, o bijuterie arhitectonica unica in lume.

Lacasul de cult a fost construit intre anii 1637 - 1639. Valoarea sa de unicat mondial este data de ornamentatia exterioara, o broderie de piatra de la temelie pana la cornisa ulucelor.

2010/09/24//114266-800px-statuia_lui_alexandru_ioan_cuza_din_iaşi3.jpg

Pe partea de nord a pronaosului se afla doua nise care adapostesc osemintele familiei domnitorului Vasile Lupu, iar in partea de sud sunt mormintele domnitorilor Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza.

Articolul continuă după reclamă

Semne din istorie

Poti incepe vizita in Iasi cu Universitatea „Al. I. Cuza", cea mai veche institutie de invatamant superior din tara.

A fost inaugurata la 7 noiembrie 1860 de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De fapt, la baza infiintarii acestei universitati a stat Academia Mihaileana, creata la 1834 de Mihail Sturza. Actuala cladire, ce imbina stilurile baroc si clasic, a fost construita intre anii 1893 si 1897, de arhitectul Louis Blanc.

Si daca nu stiai deja, intrarea in universitate se face prin „Sala Pasilor Pierduti", celebra pentru picturile realizate de Sabin Balasa.

Indreapta-te apoi catre Teatrul National. A fost construit intre anii 1894 si 1896, pe locul vechii primarii, dupa planurile arhitectilor Fellner si Helmer.

Cladirea adaposteste adevarate bijuterii de arta - una dintre ele ar fi cortina pictata de mesterul M.Lenz in 1896 si care are in centru o alegorie a vietii, cu cele trei varste iar in dreapta alegoria Unirii Pricipatelor Romane.

Parcul Copou si Gradina Botanica

Mai sus de Universitate incepe Parcul Copou, o gradina publica in care principalul element de atractie turistica este „Teiul lui Mihai Eminescu", loc in care, se spune, poetul venea deseori pentru a scrie poezii. Parcul a fost infiintat sub domnia lui Mihail Sturza, in 1835.

2010/09/24//114264-800px-ro_is_iaşi_,_panoramic_view_4.jpg

Mai poti admira „Monumentul Legilor Constitutionale", cunoscut si ca „Obeliscul leilor". Este format dintr-o coloana de piatra, inalta de 15 metri, care se sprijina pe spatele a patru lei ce simbolizeaza cele patru puteri europene ce au recunoscut independenta Tarilor Romane.

Si ca sa ramai in aceasta nota ... verde, merita sa vizitezi si cea mai veche gradina botanica din tara, „Anastasie Fatu", infiintata in 1856. Se intinde pe 100 de hectare si are 12 sectoare, fiecare cu specificul sau. Iti recomand sa vizitezi rozariul, in care sunt adunate peste 800 de specii de trandafiri din intreaga lume.

"Bojdeuca" lui Ion Creanga

Nu poti vizita Iasiul fara sa treci pe la „Bojdeuca lui Creanga". Casa memoriala a marelui povestitor se afla in cartierul Ticau, pe strada Simion Barnutiu. In ea a locuit Ion Creanga din 1872 si pana in 1889, cand a trecut in nefiinta.

In cele doua odai ale casei, turistii pot admira in special mobilierul, format din scaune mici si o masuta rotunda, un pat taranesc, farfurii si strachini, oale si ceaune langa cuptorul in care erau pregatite bucatele. „Bojdeuca lui Creanga" a devenit muzeu in 1918 si este prima casa memoriala din Romania.

Cat costa?

Tariful pentru o camera dubla la un hotel de doua sau trei stele este cuprins intre 120 si 210 lei pe zi, cu mic dejun inclus.

Foto: Wikipedia
Citeste si Revista Felicia


Bodrum, paradisul excursiilor din Turcia... Berlin, orasul distractiei in aer liber...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x