Nu au ramas foarte multe informatii despre Marmaris, de-a lungul timpului, sau multe situri istorice. Cu toate acestea, orasul nu a avut o istorie nici scurta si nici monotona. Marmaris a fost la inceput un mic satuc de pescari.
Asta se intampla in urma cu 3400 de ani, cand in zona s-a asezat un mic trib al carui conducator purta numele de Kar. Zona a fost numita Karla, dupa acesta. Localitatea s-a dezvoltat treptat si a devenit un punct important in zona.
In 1522, Soliman Magnificul a cucerit orasul pentru a-l folosi ca punct strategic in timpul asediului asupra Rodhosului. A ajutat la dezvoltarea zonei, reconstruind micuta cetate ce o pazea si care inca mai poate fi admirata si azi. Este o adevarata bijuterie arhitectonica si se spune ca Soliman Magnificul, vazand noile ziduri ale cetatii, ar fi rostit uimit: "Mimari as!" Adica: "Sa fie spanzurat constructorul!"
Si nu pentru ca ar fi avut vreun cusur, ci fiindca totul era perfect, iar sultanul nu voia sa mai existe vreo alta cetate la fel. Straniu mod de a-Ti arata admiratia, atarnandu-l in streang pe cel pe care il admiri! Legenda nu e cu mult prea departe, insa, de cea a lui Dedal si a fiului sau Icar ori de legenda Mesterului Manole, ca sa va dau niste repere mai apropiate de noi.
In 1789, Lordul Nelson si intreaga sa flota au poposit aici in drumul lor spre Egipt, pentru a-l invinge pe Napoleon.
Nu departe de locul acesta se afla cetatea antica Efes, precum si renumitele terase albe de travertin de la Pamukkale, cu apele lor calde, invaluite mereu in aburi.
Foarte aproape de Marmaris se afla si renumita insula a Cleopatrei, Kedriai, in golful Gokova, despre care legenda spune ca, pentru a-i face pe plac frumoasei regine egiptene, iubitul acesteia, Marc Antoniu, a adus aici nisip alb, ca de cristal, tocmai din nordul Africii.
Marmaris este la ora actuala o statiune turistica foarte apreciata intre cele aflate la Marea Egee. Vara, populatia ajunge la o cifra uimitoare: peste 200.000 de turisti umplu hotelurile, fermecati de frumusetea orasului si a zonei, dar atrasi si de renumele de loc al distractiei pe care statiunea l-a capatat. Fatadele splendide despart linia hotelurilor de plajele relaxante de nisip si prundis.
Apa marii este de un ablastru de cristal, destul de rece, datorita raurilor ce se varsa in ea, dar in mod sigur numai buna pentru o baie. Seara, atentia se indreapta spre strada Haji-Mustafa, populata de multe cluburi, baruri, restaurante si discoteci in care distractia este cuvantul de ordine.
Muzica se aude in difuzoare pana dimineata, cand toata lumea incepe in sfarsit sa mearga spre hoteluri, pentru odihna. Distractia poate continua cu o vizita la aqua-park-ul Atlantis.
Iar daca v-ati saturat de agitatie, puteti sa va relaxati plimbandu-va pe unul dintre dealurile ce inconjoara orasul - adevarata explozie de verde - sau dand o raita prin port si admirand yachturile ori chiar facand o plimbare cu barca.
citeste Jurnalul National
foto: teachyourselfturkish.com