Turismul a ajuns sa fie pentru Muntenegru una dintre principalele surse de venit ale economiei tarii. An de an, numarul turistilor veniti aici creste, facand din mica tara de pe malul Marii Adriatice una dintre cele mai iubite de turistii care vin in Balcani.
Si nici nu este de mirare. Kotor - oras aflat langa cel mai adanc fiord al Europei sudice, Budva - cea mai luxoasa statiune de pe coasta Marii Adriatice, Parcul National Durmitor - un peisaj montan superb pe care gheata l-a sculptat timp de secole.
KOTOR
Este un oras de coasta, situat intr-o zona mai ferita a golfului cu acelasi nume. Localitatea exista inca din Antichitate, din perioada Imperiului Roman, cand era cunoscut sub numele de Ascrivium si era integrat in provincia Dalmatia. In timpul lui Iustinian, orasul a fost chiar fortificat, demostrand importanta lui in regiune.
O data cu secolul al XI-lea, orasul a fost integrat mai intai primului Regat Bulgar si apoi Serbiei. Din secolul al XV-lea, Kotor a intrat sub dominatia Venetiei, unde a ramas timp de aproape trei secole, cu scurte perioade de preluare a puterii de catre Imperiul Otoman. Venetia a reprezentat pentru Kotor un adevarat model, fapt care a transformat total aspectul orasului.
Chiar si astazi, impresionantul zid ce inconjoara orasul si marea majoritate a cladirilor construite intr-un stil baroc tipic venetian lasa impresia ca te gasesti in laguna italiana. Kotor a fost chiar integrat Patrimoniului Mondial UNESCO pentru conservarea acestei arhitecturi si privelistile deosebite, fiind unul dintre cele mai bine mai bine prezervate orase medievale de pe malul Marii Adriatice. Vechiul oras are o multitudine de baruri, restaurante si cafenele unde puteti face o pauza si admira privelistea.
Un eveniment interesant, care atrage anual mii de vizitatori, este festivalul verii: Bokeljska Noć. Pentru a ajunge la Kotor, puteti merge cu masina personala, caz in care ruta cea mai potrivita este prin Serbia. Daca va hotarati sa luati avionul, cel mai apropiat aeroport este la Tivat, la doar 6 kilometri de oras. Problema este ca aici aterizeaza doar zboruri venite de la Belgrad sau Zürich, asa ca va trebui sa faceti escala.
BUDVA
Este considerata a fi una dintre cele mai vechi asezari de pe malul Marii Adriatice. Legenda spune ca orasul a fost fondat de Cadmus, fiul regelui fenician Ageona. Expulzat din Teba, el ar fi venit aici si ar fi fondat Budva. Astazi, cetatea este adesea numita "capitala turismului" in Muntenegru.
Este destinatia turistica a tarii cunoscuta si aleasa de europeni inca de la inceputul secolului XX, acum fiind cea mai vizitata dintre toate destinatiile balcanice de pe malul Marii Adriatice. Ceea ce atrage oamenii aici este spiritul acestui oras, crescut ca o perla a Mediteranei in Adriatica. Frumusetea peisajului consta intr-un amestec de soare, mare, buna-dispozitie si plaje aflate la poalele muntilor giganti.
Panorama de pe riviera Budva cuprinde si orase pitoresti si monumente istorice, care ii subliniaza nu numai frumusetea turistica, ci si incarcatura culturala. Numeroase monumente, situri arheologice, cetati, manastiri, biserici, toate va asteapta cu portile deschise sa le aflati povestea.
Viata de noapte din Budva va va atrage si ea cu siguranta. Orasul este cunoscut pentru ospitalitatea sa si pentru modul sau de a simti pulsul vietii de noapte intr-un ritm dictat doar de tine.
Cele mai bune luni pentru a merge la Budva sunt in mai, iunie si septembrie, pentru ca nu este foarte aglomerat si nici foarte scump.
PARCUL NATIONAL DURMITOR
Parcul isi ia numele de la muntele pe care se afla. Ceea ce il face special este un fenomen natural absolut incantator, faptul ca e strabatut de cheile spectaculoase ale trei ape: canionul de pe raul Tara la nord, canionul de pe raul Piva la vest si canionul de pe raul Komarnica la sud.
Existenta acestor trei canioane la o distanta atat de apropiata unul de altul ne ofera noua posibilitatea sa experimantam natura intr-un fel cu totul deosebit in Durmitor. Canionul de pe raul Tara este cel mai mare si cel mai lung dintre cele trei. Are o lungime de 85 de kilometri si o adancime de 1300 de metri, facandu-l cel mai adanc canion din Europa, fapt pentru care este protejat de UNESCO.
sursa: Jurnalul National
foto: fotopedia.com
Albania - bijuteria Balcanilor... Opatija, statiunea aristocratica a Croatiei...