Antena Căutare

Nessebar - orasul cu zeci de biserici

Cochet si parca sfidand trecerea timpului, batranul Nessebar a implinit deja venerabila varsta de 9.000 de ani, dar e inca tanar. Oraselul grecesc de la malul marii isi atrage astazi turistii cu urmele celor peste 40 de biserici de piatra construite pe o suprafata de numai 850 de metri lungime si 365 de metri latime.

Au ramas numai 26 de astfel de monumente acum, dar peninsula este recunoscuta pentru cel mai mare numar de biserici pe cap de locuitor.

Cetatea Nessebar, situata la numai 350 de kilometri fata de Bucuresti, poate fi pe timpul verii mai accesibila pentru turistii romani decat Constanta, unde se ajunge cu masina foarte greu, mai ales la sfarsit de saptamana. Iar confortul pe care-l ofera este greu de refuzat. Un sejur la hotel de patru stele poate costa intre 300 si 400 de euro, incluzand drumul, masa si serviciile foarte bune.

Orasul de astazi este fondat pe locul stravechii asezari de pescari Mesambria, din vremea tracilor, fiind unul dintre cele mai vechi din Europa, intrat din 1983 in patrimoniul UNESCO. Ruinele antice, bisericile din secolele 12-13, casele din perioada renascentista si stradutele inguste, pietruite, pe marginea carora comerciantii bulgari isi ademenesc turistii cu produse traditionale, contrasteaza in cel mai placut mod cu barcile pescaresti care ies in larg de doua-trei ori pe zi pentru a aduce pe mesele restaurantelor peste proaspat din Marea Neagra, in special calcan.

Dar si cu vilele si hotelurile de trei si patru stele, unde turistul traieste experienta palimpsestului cultural si temporal. Numele Mesambria i-a fost dat de greci atunci cand au colonizat asezarea, in anul 510 dupa Hristos. Patronul orasului a fost ales zeul Apolo, grecii construind un templu si un teatru in onoarea sa. In anul 72 dupa Hristos, orasul a fost ocupat de Imperiul Roman, care a instalat o garnizoana importanta, devenind o asezare foarte importanta in epoca. In jurul anului 680 a devenit un centru episcopal, iar in secolele VII-VIII a devenit un important si puternic port bizantin. Numele slav Nessebar a fost folosit din secolul al XI-lea in locul numelui Mesambria.

Articolul continuă după reclamă

Statiunea Nessebar se afla in regiunea Burgas, la circa 120 km sud de Balcic si la 5 km de Sunny Beach, numarandu-se printre cele mai cautate destinatii de vacanta, in special de germani si britanici. Datorita pozitionarii in sudul litoralului bulgaresc, in Nessebar sezonul se deschide la inceputul lunii mai, prelungindu-se pana la inceputul lunii octombrie. „Pana acum era foarte multa lume la noi de Sfantul Gheorghe, dar anul acesta a fost mult mai frig decat de obicei, iar turistii nu au prea iesit. Dar turistii vor umple terasa in urmatoarele sase luni", spunea chiar in ziua de Sfantul Gheorghe, pe 6 mai anul acesta, Georgi Paunov, patronul unei terase de la malul marii.

Nessebarul parea si mai mult cufundat in istorie in ziua Sfantului Gheorghe, sarbatoare nationala pentru bulgari, cand toate bancile sunt inchise, iar mai mult de jumatate dintre locuitori isi serbeaza ziua numelui, o data cu Ziua Vitejiei si Ziua Armatei Bulgare.

Turistii nu trebuie sa uite de baia turceasca, moara de vant si casele Diamanti, Captain Pavel, Panayot sau Mouskoyani. Toata lumea vinde Bulgaria, dar un touroperator trebuie sa fie inventiv, sa vina mereu cu ceva nou pentru turisti si sa stie ce sa ofere.

Noi facem asta, avand agentia mama in Bulgaria si reprezentanta in Romania, dar si un sistem de rezervari online care scuteste agentul de turism de pierderea unui timp pretios pentru a cauta cele mai bune oferte", spune Alex Hampu, reprezentantul roman al unui tourope­rator din Bulgaria. Pentru agentiile de turism din Romania, Nessebar este o minune care imbina distantele mici intre Romania si Bulgaria cu o atmosfera mediteraneana, rar intalnita la tarmul Marii Negre.

La toate acestea se adauga preturile reduse si posibilitatile de a face excursii optionale, de la cateva ore la o jumatate de zi sau chiar o zi, pe mare sau in varful muntelui. „Nessebarul nu este preferat doar de romani, ci si de vecinii nostri. Noi avem filiale si in Ucraina, Republica Moldova, Macedonia si Rusia, iar multi turisti vin si din aceste tari, gasind foarte aproape o destinatie tu­ristica ce poate concura cu insulele Greciei sau Ciprul", mai spune Alex Hampu.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: toprentacar.bg

VIDEO! Turistii romani au invadat plajele din Bulgaria!... VIDEO! Thailanda, o destinatie de lux pentru turisti...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x