România este celebră în lume pentru locurile fabuloase, peisajele de neuitat și tradițiile unice. Deși nu se numără printre cele mai vizitate țări din Europa, România ascunde o mulțime de destinații turistice excepționale.
Printre locațiile care atrag anual o mulțime de turiști se numără stațiunile termale, care s-au format de-a lungul timpului în jurul izvoarelor cu proprietăți vindecătoare de la noi în țară. Acestea au devenit cunoscute peste hotare pentru aerul proaspăt și apele tămăduitoare.
Stațiuni termale care au devenit celebre în toată lumea pentru beneficiile lor
În rândurile de mai jos o să găsiți cele mai faimoase stațiuni termale din România. Iată ce locuri vindecătoare „ascunde” țara noastră și unde sunt situate acestea.
Techirghiol
Techirghiol a devenit cunoscut pentru nămolul său tămăduitor, fiind cel mai mare lac salin din România. Acesta este situat în apropierea orașului Constanța, iar anual atrage o mulțime de turiști care beneficiează de proprietățile terapeutice ale nămolului său, potrivit adevarul.ro.
Cea mai cunoscută legentă a lacului Techirghiol se concentrează asupra poveștii turcul Tekir Efendi. Acesta s-a vindecat de bolile bătrâneți după ce a căzut în nămolul lacului, fapt care l-a determinat să își construiască o colibă pe mal și să locuiască acolo tot restul vieții sale.
Băile Herculane
Băile Herculane este cea mai veche stațiune termală de la noi din țară. Aceasta este situată în apropiere de Dunăre, fiind celebră pentru izvoarele sale termale sulfuroase, iodate, bromurate și termominerale cu o temperatură de până la 53 de grade Celsius.
Stațiunea termală a fost formată în secolul al II-lea, în perioada împăratului Traian.
Stațiunea Sovata și Lacul Ursu
Stațiunea Sovată este una unică în Europa datorită lacului salin Ursu, cunoscut pentru efectele balneoclimaterice. De altfel, lacul Ursu a fost declarat un monument al naturii, fiind construit în urma prăbușirii unei exploatări de sare.
Mai mult decât atât, stațiunea Sovată este faimoasă pentru lacurile sale sărate care tratează diferite afecțiuni.
Vatra Dornei
Vatra Dornei este o destinație turistică cunoscută din nordul României, cunoscută pentru peisajul de vis. Stațiunea termală este situată între munți, locația fiind una de-a drept spectaculoasă pentru turiști.
Citește și: Unde se află orașul scufundat din România. De ce a fost băgat sub ape de Nicolae Ceaușescu
De asemenea, aceasta este vizitată și datorită mănăstirilor bucovinene Voroneț, Humor, Moldovița, Sucevița și Putna.
Călimănești – Căciulata
Călimănești - Căciulata se află pe Valea Oltului, în apropierea de Mănăstirea Cozia. Acestea au devenit faimoase cu ajutorul apelor minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, cu efecte terapeutice, potrivit sursei citate mai sus.
Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. Băile termale Tișnad au atras turiștii cu peisajul de-a dreptul fabulos, aerul proaspăt și apele minerale. Locul este înconjurat de păduri de brazi și foioase.
Băile Felix
Băile Felix cea mai cunoscută destinație turistică pe timp de iarnă, având ape termale ce ating o temperatură de până la 50 de grade Celsius. Se cunoaște faptul că izvoarele din apropierea orașului Oradea sunt bogate în oligominerale hipertermale, bicarbonate, calcice, silicioase și suflate.
Băile Govora
Băile Govora se numără printre cele mai faimoase locuri cu aer proaspăt din Europa. Cei care voiau să își trateze afecțiunile respiratorii, boli de piele și reumatism vizitau această locație vindecătoare din România.
Băile Govora reprezintă una dintre cele mai bogate stațiuni balneare în ape iodurate și bromurate din Europa.
Geoagiu Băi
Apele termale de la Geoagiu Băi datează încă de pe timpul dacilor și romanilor, fiind un loc cu o istorie bogată. În urmă cu două milenii acestea erau cunoscute pe numele latin de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“.
Mai mult decât atât, arheologii au descoperit în acest loc rămășițele unei așezări prospere în Antichitate, apropiate minelor de aur din Transilvania.