Antena Căutare

Templele megalitice din Malta

Cand vine vorba despre datari cronologice, intotdeauna vor exista discutii arheologice contradictorii insolvabile. Templele megalitice din Malta nu sunt o exceptie de la regula.

MAI VECHI DECAT STONEHENGE

Sa facem o scurta recapitulare istorica. Cea mai veche piramida egipteana, piramida lui Djoser, a fost construita incepand din anul 2630 i.e.n.

Monumentul de la Stonehenge este mai "batrin" cu cel putin patru secole. In jurul anului 3000 i.e.n., poporul insular a hotarat sa ridice, folosind pamant, busteni si blocuri masive de piatra, o minune arhitectonica neolitica al carei scop nu este cunoscut nici pana astazi.

Articolul continuă după reclamă

In Malta , istoria a inceput cu 500 de ani mai devreme, adica in jurul lui 3500 i.e.n., pe cand insula era locuita de o populatie despre care nu se stie aproape nimic.

Modul de viata si credintele acestor primi locuitori au ramas invaluite in mister. Singurele marturii ramase din acele timpuri sunt monumentele megalitice.

Se presupune doar ca aceste populatii au venit din insulele apropiate, Sicilia si Lipari, si erau buni navigatori, reusind sa traverseze Marea Mediterana.

MAI MULTI MEGALITI

Poate ca nu o sa va vina sa credeti, dar in Malta exista nu mai putin de sase temple megalitice, dintre care cel mai vechi se afla in nordul insulei la Skorba.

Dar cele mai bine pastrate si care dau o idee mai exacta despre ce a insemnat viata acum cinci milenii in aceasta insula cu sol arid si foarte putine izvoare de apa dulce se afla in sud, si ne referim aici la fascinantele structuri megalitice de la Hagar Qim si Tarxien.

Tot in acesta zona poti spera ca turist curios si nelinistit, sa vizitezi in Paola singurul templu subteran din lume, format dintr-un labirint de coridoare si incaperi sapate direct in roca.

Straniul complex este format din incaperi grupate pe trei niveluri si realizate de-a lungul unei perioade de cel putin 900 de ani: nivelul superior (3600-3300 i.e.n.), nivelul mediu (3300-3000 i.e.n.), si nivelul inferior (3150 -2500 i.e.n.).

Cea mai adanca incapere se gaseste la 10.6 metri sub nivelul solului. Este cel mai fascinant monument megalitic dar si cel mai dificil de vizitat pentru ca datorita efortului constant al autoritatilor malteze de a-i conserva unicitatea poate fi vizitat doar de un numar limitat de persoane in fiecare zi. Asa ca adevarata provocare este sa cumperi bilet de intrare ceea ce poate presupune si o asteptare de sase saptamani inainte.

CUM SA CONSTRUIESTI UN TEMPLU MEGALITIC

Specialistii sustin la unison ca uneltele folosite de misteriosii constructori nu puteau fi altele decit cele existente la sfarsitul epocii pietrei: franghii, diverse unelte din corn de cerb sau piatra si multa musculatura. Dar cind vine vorba de a prelucra si manevra blocuri cu o greutate de peste 10 tone discrepanta intre unelte, obiectul muncii si performanta realizata devine flagranta si usor absurda.

Desigur un ghid plin de solicitudine va adapta metoda egipteana a rampelor de la construirea piramidelor. Dar daca privesti atent la dimensiunea unor dintre blocurile masive, teoria pare o simpla speculatie amabila destinata unor turisti naivi. Practica te omoara.

CIN'SA FIE?

Nimeni nu poate spune sigur cine a construit monumentele. Nu lipsesc ipotezele pornind de la plauzibil (fenicienii), la mirobolant (atlantii) si ajungand la stiintifico-fantastic (extraterestrii).

Fiecare poate opta pentru orice varianta ii place. Intrebarea ramane deocamdata fara un raspuns clar. Deci nu va asteptati sa plecati de la fata locului edificati asupra oricarei intrebari care v-ar putea trece prin minte. Dar daca doriti sa vedeti cu adevarat inceputul Istoriei, atunci trebuie sa vizitati neaparat Malta megalitilor de dinainte de Stonehenge.

citeste Jurnalul National

foto: www.carto.net

VIDEO / Berna, un oras medieval... Top 5 paradisuri turistice necunoscute...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x