- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
articol scris de Monica Hozoc
Deși infrastructura căilor ferate române nu a avut o evoluție pozitivă după Revoluție, există călătorii la care puteți folosi trenul dacă vă doriți un weekend relaxant.
Iată 3 destinații din România care merită atenția noastră într-un weekend, cu trenul:
1. Sighișoara
Plecarea se face din Gara de Nord, București. Există anumite trasee, dar recomandat este să călătoriți cu InterRegio, mers direct, cu timp estimat de 5 h 30 min. Primul tren pleacă la ora 06:05, iar ultimul la 18:45. Prețul unui bilet dus-întors la Clasa I, pentru adulți, este 175 de lei, iar pentru copii este 100 de lei. Dacă doriți să plătiți mai puțin, alegeți Clasa II. Astfel, prețul dus-întors pentru adulți este 116 lei, iar pentru copii, 66 de lei.
Ajunși la Sighișoara, o să simțiți diferența de aer, veți respira liberi și fericiți. În spatele gării o să descoperiți o panoramă minunată a cetății. Puteți lua un taxi până la cetate sau puteți merge pe jos, distanța nefiind mare.
Pentru a ajunge în centrul cetății va trebui să urcați o serie de scări obositoare, însă merită. Acolo începe spectacolul vizual. O să întâlniți un toboșar îmbrăcat tradițional, care vă va purta prin cetate, o să vă spună diverse povești despre fiecare spațiu. Amuzant este că după fiecare poveste, încheie cu o vorbă: „Am zis!” și apoi lovește toba.
Turul începe cu vizita la Turnul cu Ceas, simbolul orașului, care cuprinde Muzeul de Istorie. La primul nivel se află o cameră de tortură, puțin întunecată, la al doilea nivel se află o farmacie medievală, la al treilea nivel se află mobilier vechi, bine păstrat, la etajul al patrulea veți descoperi obiecte specifice cetății, meșteșugărite de breslele sighișorene, la etajul al cincilea se află motorul ceasului, alături de mici personaje care se rotesc la fiecare oră fixă.
La ultimul nivel, vă bucurați de priveliștea oferită de cetate, din diverse unghiuri. Este un sentiment aparte, fiindcă uitați de oboseala cumulată în urma urcării scărilor și simțiti vântul ușor, vedeți structura cetății, îmbinarea culorilor, vă bucurați de o liniște oferită de înălțime.
Următorul punct de vizitat este Biserica Mânăstire, construită în stil gotic. În interior veți fi atrași de organizarea locurilor în funcție de rangul breslelor, o să fiți fascinați de picturile vechi de pe pereți, de balcoane, de strane decorate cu sculpturi și covoare orientale. Există un altar, iar la nivelul superior o orgă barocă folosită și astăzi la diverse slujbe. Înainte de a pleca, vă veți putea semna pe o carte veche deschisă și destinată vizitatorilor. Dacă veți reveni peste ani, o să găsiți cu bucurie semnăturile păstrare cu grijă.
După ce vizitați această biserică, puteți trece pe la Casa Vlad Dracul, ce adăpostește atât un mic muzeu, cât și o cafenea subterană, cu atmoseră mai bizară, cu tentă puțin romantică. Totodată, puteți vizita turnurile vechilor bresle, în număr de 9: Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor şi Turnul Fierarilor.
Un alt loc minunat de vizitat este Scara şcolarilor, chiar daca vă va obosi teribil. Este vorba despre scări adăpostite de un tunel. Pe acestea urcă școlarii zilnic pentru a ajunge la școală. În capătul lor veți fi întâmpinați de trei cântăreți care vă vor calma spiritele și vă vor ura un călduros “Bine ați venit!”.
Sunt multe de vizitat: străduțe înguste parcă desprinse din povești, cafenele metropolitane, mici ateliere de lucru manual. Oamenii sunt minunați, modești, se bucură de fiecare moment petrecut în cetate, fiindcă din punctul lor de vedere, cetatea le aparține.
2. Sinaia
Dacă iubiți aerul de munte, un loc în care trebuie să mergeți neapărat este Sinaia. Plecarea se face din Gara de Nord, iar durata medie a călătoriei este de 1 h 51 min. Primul tren pleacă la ora 04:50. Ultimul este la 21:10. Prețul unui biletul dus-întors la Clasa II, pentru adulți, este 68 de lei, iar pentru copii este aproximativ 40 de lei.
Ajunși în gara de la Sinaia, o să vedeți munții în toată splendoarea lor și o să simțiți aerul rece prin vene. Nu este mult de mers până în centru. Poate la prima vedere vi se va părea totul banal, cu nimic special față de popriul oraș, însă iată ce puteți face:
Începeți cu o plimbare prin Parcul Dimitrie Ghica. O să vedeți copacii colorați, hotelurile Caraiman și Palace, Cazinoul din Sinaia, busturi ale marilor scriitori români.
După ce terminați plimbarea în parc, puteți vizita Castelul Peleș. Construit ca reședință de vară a regilor României, clădirea se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.
Ulterior, puteți merge prin pădurea amenajată din apropiere. Acolo o să vedeți diverse forme ale copacilor cu inscripții pe ei, o să gasiți și o mânăstire în care locuitorii se duc la slujbe, iar la o distanță de câțiva kilometri o să gasiți un indicator către Gondola Sinaia.
Aici începe distracția. Puteți alege să urcați pe jos (distanța este destul de mare), să închiriați un ATV sau să plătiți bilet pentru a merge cu un mini-car. Ajunși la baza muntelui, o să fiți întâmpinați de un cuplu de soți care vând ceai, clătite, diverse mâncăruri. Inițial nu o să cumpărați, ci veți considera ca fiind suficiente zâmbetele acestora. Pentru a merge cu gondola există nivelul de 1400 m/h sau cel de 2000 m/h. Luați biletul pentru 2000 m. O să experimentați momente minunate, o să simțiți adrenalină, frică, dar va merita, fiindcă la final o să gasiți un imens platou inghețat, acoperit cu zăpadă. Bineînțeles, frigul își va pune amprenta, întrucât la coborârare, veți staționa la nivelul de 1400 m, unde bucătarii locali vă vor pregăti grătare și peparate calde.
Când veți ajunge din nou la baza muntelui, veți ajunge la concluzia ca acel ceai ferbinte, oferit inițial, nu ar strica. Astfel, o să aveți parte de o conversație prietenoasă, de glume și de o atmosfera bine întreținută de cei doi soți.
3. Constanța
Dacă sunteți îndrăgostit de mare, de litoral, trebuie să vizitați Constanța. Călătoria cu trenul durează aproximativ 2 h 30 min. Primul tren pleacă la ora 05:50, iar ultimul la 20:15. Dacă doriți liniște și spațiu în timpul călătoriei, alegeți Clasa I. Prețul unui bilet dus-întors pentru adulți este 156 de lei, iar pentru copii, 88 de lei. Dacă nu sunteți tentați să cheltuiți prea mult, alegeți Clasa II. Aici, prețul unui bilet dus-întors pentru adulți este 104 lei, iar pentru copii 60 de lei.
Ajunși la destinație, va fi dificil să stabiliți o rută clară. Așadar, începeți cu o călătorie prin Centrul Vechi. Acolo veți descoperi diverse cafenele turcești, arabe, ale machedonilor în stiluri specifice. Centrul Vechi este multi-cultural, voios și plin cu povești.
După ce vă bucurați de bulevard și de clădirile dispuse de-o parte și de alta, veți ajunge în Piața Ovidius, unde au loc spectacole, festivaluri, concerte.
Vă invit să vizitați Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din această piață. Muzeul a fost ridicat pe cladirea fostei primării și dispune de expoziții interesante, rupestre, se mândreşte cu un patrimoniu bogat format din peste 430.000 de piese şi o bună reprezentare a istoriei dobrogene din paleolitic până în prezent. La ultimul etaj s-au deschis recent camere care prezintă istoria perioadei comuniste, inclusiv o cameră de penitenciar, cu schița condițiilor în care au trăit marii intelectuali.
Un alt punct turistic este Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanța, care cuprinde Planetariul, Observatorul Astronomic, Microrezervația și Delfinariul. Delfinariul rămâne singura locaţie din ţara noastră în care vă puteţi relaxa urmărind un spectacol extraordinar ai cărui protagonişti sunt delfinii, leii de mare şi pinguinii. Vedetele Delfinariului constănţean sunt Peipei, Chen Cheng şi Ni-Ni (un mascul şi două femele), trei delfini aduşi în 2010 din China
Un alt punct pe care trebuie să îl vizitați este Moscheea Carol, cunoscută drept emblema culturii dobrogene. La intrare veți intra într-o sală de rugăciune, simplă, tradițională. În ea se află un anumit model de altar vechi, bine conservat și un covor superb, lucrat manual în urmă cu două veacuri Moscheea are o scară interioară care numără 140 de trepte până la locaşul muezinului, de unde se anunţă ora de rugăciune.
Odată ajunși la ultimul nivel, o să vedeți cu alți ochi întregul cuprins. O să simțiti cu adevărat simplitatea de care se bucură toate clădirile, străduțele, marea, Cazinoul.
Sunt multe de vizitat: Cazinoul, Acvariul, Muzeul Marinei Române situat lângă Portul Constanța, Muzeul de Artă de pe Bulevardul Tomis, Muzeul de Artă Populară. Dacă alegeți să vizitați Constanța în luna august, trebuie să mergeți atunci când este sărbătoarea marinarilor, în 15 august. Ziua Marinei se sărbătorește an de an din 1902.
Sunt multe lucruri de făcut în Constanța, însă o singură activitate va fi mereu pe primul loc, anume plimbarile pe nisip,la apus, alături de cei dragi, desculți, simțind micile valuri cum se lovesc de voi. Căutarea scoicilor nu va putea fi înlocuită de nimic în lumea asta, iar înălțarea unui lampion va completa perfect orice dorință de a cina pe malul mării.
Nu uitați să vă plimbați prin Satul de Vacanță din Mamaia sau pe Pontonul din Mamaia.
Ocazii de petrecere a timpului liber sunt mereu. Contează să alegeți un loc în care să ajungeți pe cont propriu sau alături de persoanele iubite. Alegeți să petreceți weekend-uri speciale, alegeți să vă creați amintiri și să nu lăsați timpul să treacă netrăit. Sighișoara, Sinaia, Constanța sunt doar câteva zone turistice demne de vizitat. Pe restul le veți descoperi doar dacă veți îmbrățișa șansa de a călători.