Live acum
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Valencia, orașul cu vreme perfectă tot anul

Spania are o climă pentru care ar fi gelos orice est-european hăituit de iernile gri și viscolitoare. Dar dintre toate bijuteriile iberice, Valencia iese în evidență prin arhitectură, viață de noapte și obiceiul localnicilor de a transforma totul într-un prilej de sărbătoare.

Spania are o climă pentru care ar fi gelos orice est-european hăituit de iernile gri și viscolitoare. Dar dintre toate bijuteriile iberice, Valencia iese în evidență prin arhitectură, viață de noapte și obiceiul localnicilor de a transforma totul într-un prilej de sărbătoare. Ce să mai, dacă-ți place viața, o să-ți placă și Valencia. Dacă o mai vizitezi și cu un card de credit la îndemână, sigur o să te distrezi indiferent de perioadă.

City break-ul perfect de vară

Cei mai mulți ignoră complet Valencia în favoarea surioarei mai mari și mai strălucitoare, Barcelona. Dar odată ajuns pe străduțele cochete, vei regreta doar că n-ai ajuns aici mai repede. Cât încă te afli prin labirintul centrului istoric, oprește-te la unul dintre barurile vesele și savurează o horchata (băutura tradițională făcută din nuci de chufa, zahăr și gheață zdrobită). Revigorat de gustul unic, poți să te îndrepți către plajă, să trăiești ca un localinc, adică liniștit, relaxat, fără să arunci un ochi pe ceas. Pe de altă parte, în cazul în care acest city-break te găsește la sfârșitul lui iunie, fii sigur că prinzi serbările pentru Solstițiu de vară. Cea mai lungă zi din an nu trece fără artificii, petreceri și focuri de tabără pe plajă, până-n zori de zi.

Răsfățul gastronomic de toamnă

Toamna valenciană încă promite vreme bună, deși ploile au tendința de a mai strica sesiunile de plajă. Oricum, nu durează mult. Și oricum, ai destule lucruri de făcut ca să nu te gândești la ploaia ocazională. De exemplu, să te înfrupți din comorile culinare ale uneia dintre cele mai bogate regiuni din Spania. Pe terenurile din jurul orașului, culturi de orez sunt stăpâne de sute de ani. Dacă adăugăm la această informație faptul că Valencia are ieșire la mare, nu-i de mirare că aici s-a născut paella. Și nu, nu seamănă cu nicio altă paella pe care ai încercat-o prin România. Cuvântul cheie este „prospețimea”. Și prospețimea nu se simte doar în paella. Nu poți să pleci din Valencia fără să încerci fideua, all i pebre sau deliciosul desert bunyol. Normal, există și multe festivaluri care celebrează toate aceste bunătăți.

Iarna la 20 de grade

Iarna e ca vara în Valencia. Sau, ca să fim mai preciși, iarna lor e cam ca primăvara noastră. Clima mediteraneană blândă învăluie orașul în temperaturi cuprinse între 17 și 20 de grade pe timp de zi. Dar marea surpriză este că nu te simți rupt de spiritul sărbătorilor, cum se mai întâmplă prin destinații exotice. Dimpotrivă, cheful nebun al valencienilor de a sărbători se vede pe fiecare străduță. Este o ocazie foarte bună de a te delecta cu arhitectura gotică, renascentistă și romanică, acum împodobită cu luminițe și decorațiuni. Dacă plimbările urbane te aduc și în inima orașului, poți să te pierzi puțin pe la standurile târgului de Crăciun, unde artizanii locali te îmbie cu bunătăți total diferite față de vinul fiert cu care suntem obșnuiți.

Festiprimăvara

Primăvara, înfloresc spaniolii. Se dezmorțesc din frigurile iernii (acele nemiloase 17 grade) și ca să marcheze trecerea la zilele cu soare, pun de o super-sărbătoare. Las Fallas reprezintă o serie de festivaluri care pun stăpânire pe oraș între 15 și 19 martie. Zile în care toate cartierele Valenciei sunt împânzite de figurine uriașe din ghips și carton, pictate în culori cât mai vii. Cică ar sărbători ziua sfântului Iosif, patronul tâmplarilor. Nu știm sigur care-i legătura, dar cert este că toate aceste figurine uriașe sfârșesc în flăcări, în ultima noapte a festivalului, numită la Crema. Și deși nu s-au înregistrat victime grave în ultimii ani, e suficient să adăugăm că femeile însărcinate nu au voie să ia parte la festivități.

Valencia ascunde comori mul mai variate și interesante, prea multe ca să încapă într-un articol. Dar dacă ți-am trezit cheful de vizitat, nu mai sta pe gânduri. Dacă ai CardAvantaj, poți să rezervi o vacanță chiar acum. Și nu e foarte importantă perioadă. Valencia este încântătoare în orice anotimp.

Recomandari