Antena Căutare

Varlaam, taramul cu legende

Varlaam este un loc plin de verdeata, oameni primitori si gospodari, aflat la aproxiamtiv 100 kilometri de Buzau, la confluenta a doua rauri, Basca Mare si Basca Mica, ce se intalnesc la Stanca lui Nichita Blidaru. Raurile izvorasc din acelasi loc, din Muntii Nasaud, din judetul Vrancea.

Basca mica e mai firava si mai lina, iar Basca Mare mai larga si mai repezita. Drumurile care merg pe langa cele doua rauri se intalnesc la Comandau, localitate din judetul Covasna. Este un traseu ce merita parcurs de orice turist ce trece prin Buzau, deoarece drumul nu necesita prea multe reparatii, deci este mai usor de "colindat".

Asa cum am aflat, Varlaamul nu apartinea la inceput de comuna Gura Teghii, ci de comuna Goidesti, care este peste dealurile din dreapta raului Siriu spre amonte, de abia in anul 1920 Varlaamul fiind "legat" de Gura Teghii. Denumirea localitatii vine de la Mitropolitul Varlaam, care a fost surghiunit intre intr-un loc aflat intre actualul Varlaam si unele sate din judetul Vrancea.


OCUPATII DE BAZA IN TRECUT SI PREZENT

Ocupatia de baza de acum 100 de ani, in afara exploatarii lemnului, era oieritul, fiecare gospodarie avand obligatoriu macar doua oi. Atunci, ca si acum, in luna mai se adunau oile in mai multe turme si plecau la munte, la 10-30 de kilometri distanta, spre Covasna si Vrancea. Tot din oierit s-au ivit anumite sarbatori, cum ar fi cea din luna mai, "Intarcatul mieilor" sau la Sfantul Dumitru, "Ravasitul oilor", cand se impart oile proprietarilor de drept. Apoi la fiecare stana exista cate o mica adunare, pentru a masura laptele si a sti cata cantitate de branza trebuia sa ia fiecare, in functie de cate oi a avut la stana.

Articolul continuă după reclamă

"Mersul la stana este un ritual", ne spune domnul Blidaru, "oamenii se trezesc devreme si merg la stana, apoi se face o masa mare. La plecare, cei ce au avut oi la stana isi iau branza ce li se cuvine pe o luna, doua sau cat dureaza pastoritul. Oierul isi ia cota parte pentru munca, in branza sau bani, iar daca se intampla sa se piarda o oaie sau sa o manance lupul, acesta trebuie sa-i aduca proprietarului o dovada, o ureche de la oaie, cu insemnele specifice fiecarui proprietar in parte".

LEGENDELE BUZAULUI

Zona Buzaului este plina de legende, cea mai recenta daca putem spune asa, fiind cea a lui Nichita Blidaru. Povestea acestuia ne-a fost relatata de Pompiliu Blidaru, unul dintre proprietarii de pensiune din Varlaam.

"Nichita Blidaru era un hot din zona, care se ocupa de furtul cailor. La un moment dat a fost prins de catre mocani (comunitati pastorale autohtone de oieri romani, asemanatoare in multe privinte cu aromanii si, pana nu demult, asociati cu transhumanta) si a fost obligat sa aleaga din doua lucruri: ori sa sara de pe o stanca inalta, ori sa fie ucis pe loc. A ales sa sara si nu a murit, ulterior devenind haiduc. Dupa un timp, a fost prins de potera, legat de un copac si lasat sa moara de foame. Cea care a ajutat la prinderea lui a fost chiar mama iubitei lui, care nu il placea si nu vroia ca fiica ei sa aiba de-a face cu el".

O alta legenda din Buzau este cea a haiducului local Gheorghelas, despre care se spunea ca "era pregatit la orice moment sa-i loveasca pe cei care nu aratau ca le-ar pasa catusi de putin de cei osanditi de soarta. Si mai ales, preocupat ca arendasii ori ciobanii avuti si hapsani sa respecte invoielile cu sateni". ("Educarea generatiilor viitoare in spiritul dezvoltarii durabile" - Antrec Buzau si Consiliul Judetean Buzau).

La Varlaam gasim, pe langa bucatele traditionale gustoase si savuroase, un produs vechi si nou in acelasi timp. La sarbatoarea "Intarcatul mieilor" din acest an, pensiunile din zona Penteleului ne-au prezentat din nou terapia cu zer de Varlaam, care readuce in atentia turistilor o veche traditie din zona, cea a bailor cu lapte si zer. Asa cum ne-a spus si Cristina Partal, presedintele Antrec Buzau, idea nu le-a venit peste noapte.

"Pe la 1850 exista deja o statiune balneara, a doua statiune ca importanta din Tara Romaneasca, asa cum scrie in dictionarul lui Basil Iorgulescu." Unul din locurile in care se facea terapia cu zer a fost "Hanul lui Persescu" (Enache Persescu; han din care astazi nu a mai ramas nimic) si unde se facea cura cu zer, cura cu lapte si cura cu aer, informatie confirmata si de o monografie a lui Gheorghe Petcu. Pavilionul in care se desfasurau "curele" era vizitat de multe personalitati ale vremii, printre care scriitorul Alexandru Vlahuta, scriitorul si omul politic Alexndru Odobescu. Stanca lui Persescu este singurul lucru care mai sta marturie a ceea ce a fost acolo.


ZERUL, ALIMENT SI TRATAMENT
Pentru ca am spus atat de multe despre zer, este cazul sa aratam si ce inseamna cura cu zer si ce o face atat de interesanta si, speram noi, cat mai cautata. Cura cu zer consta in detoxifierea organismului, zerul fiind folosit o data ca bautura, in combinatie cu diferite sucuri de fructe sau legume, cum ar fi: merele, fructele de padure, morcovii, capsunile, si inca o data pentru bai. Poti intreba orice locuitor al zonei Varlaam la ce este bun zerul si raspunsul nu va intarzia sa apara. Era folosit din batrani ca supliment pentru hrana oamenilor si a animalelor, intareste plamanii, da vigoare trupului si alunga bolile.

De aceea, rareori era aruncat. De asemenea, zerul scade colesterolul, favorizeaza digestia si regleaza greutatea, mai ales in combinatie cu sucurile de fructe sau legume. Baile cu zer sunt ideale pentru pielea sensibila sau uscata, dar si pentru eliberarea de stres. combinatia ideala pentru o baie cu zer este cea in care sunt folosite ca ingrediente principale zerul, laptele si mierea, putandu-se adauga apoi petale de trandafir sau alte flori parfumate sau chiar uleiuri esentiale, cum ar fi cel de trandafir sau rozmarin. Si vorbind de gusturi si arome, trebuie sa va mai spuneam ca tot aici, in Buzau, veti mai gasi carnatii de Plescoi, babicul, ceapa rosie de apa, tuica de pruna de Varlaam, Tamaioasa de Varlaam, covrigii de Buzau si, mai ales, branza de Varlaam.

Celor care inca nu s-au lasat convinsi de aceste informatii, le sugeram sa isi ia cateva zile libere si sa viziteze una dintre pensiunile turistice din Varlaam. Va asiguram ca veti fi asteptati cu bratele deschise, cu masa intinsa pline de bucate ademenitoare si frumos mirositoare si mai ales, de o cada parfumata plina cu zer tamaduitor.

citeste Jurnalul National

Vacanta in linistea Manastirii Cozia... "Terapia cu zer" a Varlaamului: lapte, zer, miere si trandafiri...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x